Gäller alla kommunala träningsanläggningar. Skippa selfies i simhall och omklädningsrum. Det är uppmaningen i en animerad film som med start denna vecka visas i Göteborgs Stads simhallar. Men uppmaningen gäller egentligen inte bara simhallsgäster utan besökare till alla stadens träningsanläggningar.

Det har aldrig varit tillåtet att fotografera eller filma i Göteborgs Stads simhallar men det är först med de smarta telefonerna som det har blivit ett problem. Telefonerna finns ofta nära till hands och impulsen att filma sitt barns framsteg i simbassängen eller att ta en selfie i omklädningsrummet efter träningen känns naturlig för många.

Samtidigt finns det många anledningar till att personer inte vill synas på bild och framför allt inte i en avklädd miljö. Därför har idrotts- och föreningsförvaltningen beslutat att förtydliga foto- och filmförbudet och utöka det till att också gälla omklädningsrum i anslutning till motionscentrum, sporthallar, ishallar och bollplaner.

Lämna mobilen i skåpet
– Alla ska kunna känna sig bekväma i våra omklädningsrum och simhallar. Man ska kunna byta om eller bada utan risk för att hamna på film eller bild utan samtycke, säger Anette Hägnemo, samordnare bad på idrotts- och föreningsförvaltningen.

– Just i simhallen finns det dessutom fler anledningar att lämna mobilen i skåpet. Som förälder ska du till exempel ha uppsikt över ditt barn och inte titta på en skärm. Det finns också risk att tappa telefonen och glassplitter är inte så bra i en simhall, fortsätter hon.

Den animerade filmen, som visas på träningsanläggningarnas digitala skärmar och sprids på sociala medier, har en humoristisk ton och är lätt att förstå oavsett ålder och språkliga förutsättningar.

– Dessutom informerar vi om foto- och filmförbudet på anläggningarnas webbsidor och med dekaler på plats i anslutning till omklädningsrum och simhallar, säger Anette Hägnemo.