Från noll till 75 km/h på knappt två sekunder. Det är starthastigheten på Lisebergs nya åkattraktion. Med den hoppas ledningen på att få tillbaka de 200.000 besökare man tappade förra säsongen. Lördagen den 23 april är det premiärdags.

Inför ett samlat pressuppbåd presenterade Liseberg på torsdagen sin nya åkattraktion Kanonen. En berg- och dalbana som redan innan premiären har väckt mycket uppmärksamhet. Bland annat på grund av att den är det enda i sitt slag i Norden och den första i Europa. Bara nöjesparken Alton Towers i England har något liknande och den öppnar inte förrän om två veckor.

Nöjd teståkare

Den explosionsartade färden över Mölndalsån vara bara en minut och 13 sekunder. Men den innehåller både en loop och en så kallad heartroll, där rälsen vrider sig ett varv runt sin egen axel.

– Man vet inte om man är upp eller ner, säger Vårt Göteborgs teståkare Vidar Eriksson, 12, efter första åkturen.

Snabbt konstaterar han att starten var bäst och att han gärna åker Kanonen ett tjugotal gånger till redan samma dag.
71A6_3.jpg
”Balder bättre”

55 miljoner kronor har den nya attraktionen kostat Liseberg. Det är att jämföra med Balder, som gick på ungefär det dubbla. Så är också Balder snäppet bättre. I alla fall om man får tro Justin Garvanovic, från European Coaster Club, som tagit flyget från London för att provåka Kanonen.

Han är ändå nöjd med sin åktur. Trots att han säger att man egentligen måste åka minst 50 gånger för att kunna betygsätta en berg- och dalbana.

– En riktigt bra berg- och dalbana ska inte ge något tillfälle att beundra den vackra utsikten. När jag åkte Kanonen var det bara suddigt runt omkring och det är ett gott betyg, säger Justin Garvanovic.

Artister på programmet

För den som vill ta det lite lugnare arrangerar Liseberg som vanligt en rad olika framträdanden. På programmet står bland andra Robyn, Alcazar, The Soundtrack of Our Lives och Thomas Di Leva.

Lotta Engberg kommer precis som förra säsongen att hålla i ett tiotal allsångskvällar. På nationaldagen får nöjesparken besök Göteborgssymfonikerna och när OKEJ-dagen i sedvanlig ordning arrangeras uppträder artister som Jimmy Jansson, Darin, Håkan Hellström och Cecilia Wennergren.

5120_2.jpg

Den nya attraktionen Kanonen har en snabb start, från 0 till 75 km/tim på två sekunder.