Snart är renoveringen klar. Efter några års exil i Gårda flyttar statyn av Oscar I tillbaka till sin gamla plats i Börsens foajé. Nu börjar nämligen renoveringen av kvarteret Högvakten närma sig slutet – vid årsskiftet ska det vara klart.

Att flytta en 3,5 ton tung och 2,5 meter hög marmorkung verkar inte helt enkelt. Men enligt Higabs projektledare Svante Thun är man väl förberedd, och på förmiddagen den 1 november sker det – konungens återkomst.

– Ja, det är ett ganska stort projekt. Särskilt som han måste lyftas i stående ställning, som anstår en före detta regent. Men allt gick bra när vi lyfte ut honom och det kommer gå lugnt och värdigt till nu också, säger han.

Fyra extra pålar under kungens fötter
Lyftet in genom entrédörren till Börsens foajé (före detta Börshallen) kommer att ske med hjälp av travers, kättingar och kran.

Medan Oscar I varit borta har Higab grundförstärkt hela kvarteret Högvakten, där Börsen ingår. För att ge stöd till statyn har de satt i fyra extra pålar under kungens fötter. Han hade nämligen börjat luta lite grann sedan Börshuset byggdes i mitten av 1800-talet. Under tiden renoveringarna pågått har statyn i stället stått i entrén till Higabs kontor i Gårda.

Renoveringen och grundförstärkningen av kvarteret Högvakten har pågått sedan 2016, och planeras bli klar till årsskiftet. Då kommer stadsledningskontoret och
Göteborgs Stadshus AB att flytta in i lokalerna.