Tjolahopp heter dansen som tusen skolbarn ska dansa tillsammans på ”Dansens dag” i Trädgårdsföreningen på torsdagsförmiddagen. Under firandet bjuds det också på dansuppvisningar av både skolbarn och professionella dansare. Bland annat uppträder step- och performancegruppen The Jeerk show och Svenska Balettskolan.

– Tjolahoppdansen fungerar bra på en publik, den har lite mångkulturella inslag med ormande rörelser och lite afrikanska gungsteg. Musiken är slagkraftig med mycket afrikanska trummor, berättar Maria Rudbo, danskonsulent vid kulturförvaltningen.

Tjolahopp är en stafettdans som lärts ut från barn till barn och från vuxna till vuxna och genom workshops i skolor.

– Det som är roligt med den här dansen är att den är till för alla, säger Maria Rudbo

Dans på flera torg

Johanna Linaeus, rytmikpedagog på Gunnareds kulturskola, har koreograferat Tjolahopp till nyskriven musik av Anders Wettring på Angereds teater. Hon leder också dansen från Trädgårdsföreningens stora scen tillsammans med barndansgruppen Zonga från Hjällbo

– Tanken är att lyfta fram stadsdelarna i Göteborg. Årets dans är gjord i Gunnared och nästa år tar de västra stadsdelarna över och gör en ny, säger Maria Rudbo.

Tjolahoppdansen ska också dansas på Selma Lagerlöfs torg, Axel Dahlströms torg och Opaltorget och på många skolgårdar och parker runtom i Göteborg.

Firandet börjar klockan tio och är öppet för alla, inträdet till Trädgårdsföreningen är fritt.

Fotnot:
Internationella Dansdagen firas över hela världen den 29 april till minne av balettpionjären Jean-Georges Noverre som föddes på 1700-talet.