"Värsta boken" ska inspirera till läsning. Från april till augusti delas flera tusen ungdomsböcker ut på olika sällen runt om i Göteborg. Med start i Nordstan under vetenskapsfestivalen inleds satsningen Värsta boken som vänder sig till unga mellan 13 och 25 år.

Den 21 april fylls Nordstan av böcker ‒ som varken behöver köpas eller lånas. Sedan flera år tillbaka delar Göteborgs Stad ut nya ungdomsböcker gratis under sommarmånaderna. Boksläppen som sker på olika ställen i Göteborg och inleds i Nordstan under Vetenskapsfestivalen.

‒ Vi började med det förra året och det var väldig lyckat. I Nordstan nådde vi även ungdomar som annars kanske inte läser så mycket, säger Bodil Alvarsdotter som är barnbibliotekskonsulent på Stadsbiblioteket.

Bland böckerna som delas ut finns allt från faktaböcker, till ljudböcker och böcker på olika språk.

‒ Det ska finnas något för alla.

Plats för bokprat
En bok per person är det som gäller och den ska hämtas av läsaren själv. För att samtalet är minst lika viktigt som boken.

‒ Vi ungdomsbibliotekarier finns på plats och kan prata och tipsa om böcker. Du brukar bli många fina möten.

Bodil berättar att en del vet precis vad de vill ha och andra kan segla runt i nästan en timme innan de bestämmer sig. Och ibland kan man ändra inställning.

‒ En del kommer farm och är nyfikna, men hävdar bestämt att de inte läser böcker. Så börjar vi prata och efter tag kommer det fram vad de tycker om att göra och har för intressen. Det slutar ofta med de går därifrån med en bok i handen.

Värsta boken drivs av Folkbiblioteken och ungdomsbibliotekarierna i Göteborg.