En fanfartävling inleder Kulturskolornas vecka på Liseberg på lördag 24 maj. Sedan fylls nöjesfältet och grannen Världskulturmuseet av ung kultur i alla former, från stråkorkestrar och hiphop till dans och drama. Under veckan visar de unga kulturskaparna upp sig på många ställen i stan, bland annat Stadsbiblioteket och Kulturhuset Kåken.

Göteborg har idag 13 kulturskolor med cirka 7.800 elever. Och nu är det dags för den årliga vecka då de visar upp sina färdigheter för vänner, släktingar och alla göteborgare som vill kolla in morgondagens artister och konstnärer.

Medeltidsorkester och flera brassband

Mycket händer på Liseberg redan första dagen. Efter fanfarer och invigningstal av Lena Malm, ordförande för Lundby stadsdelsnämnd, kan man vid Stora Scenen njuta av körsång, stråkensembler, blockflöjt och dansuppvisningar. På Taubescenen spelar en medeltidsorkester, flera brassband från Kulmus – kulturskolan i väster – och på eftermiddagen tas scenen över av rockgrupper, bland andra Mackan Rockare från Tynnered.

Även på Nya polketten på Liseberg blir det andra toner än den sedvanliga dansmusiken – här sjunger mellanstadiekörer från Härlanda och man kan avnjuta både musikalsång från Hisingen, en teatergrupp från Bergsjön samt hiphop och breakdance från Angered.

Konstutställning på Stadsbiblioteket

På Världskulturmuseet bjuds det – som sig bör – på världsmusik, av bland andra Raketen. I museets stora trappa kan man lyssna till Kulmus Big Band och en djembegrupp från Bergsjön och ute på gården hålls måleriworkshop i ett tält.

På Stadsbiblioteket blir det utställning av elevernas konst hela veckan. Den invigs på lördagen, givetvis till musik. Elever från Backa, Kärra och Västra Hisingen spelar tvärflöjt och piano. Under utställningsveckan framträder sedan en lång rad elever med bland annat gitarr, viola och blockflöjt.

Dockteatergrupp visar strumpfågeldans

På tisdag blir det maskworkshop, på onsdag kan man se en offentlig gitarrlektion och även kolla in en dockteatergrupp från Härlanda som visar upp strumpfågeldans! På fredag blir det konstworkshop med elever från Centrum och på lördag 31 maj spelar en gitarrensemble med elever från Centrum, Tynnered och Bergsjön.

På torsdag 29 maj blir det filmfestival på Kulturhuset Kåken i Härlanda. Här visar elever från Centrum, Linnéstaden, Örgryte, Härlanda, Tynnered och Västra Hisingen upp filmer de gjort och på kvällen återkommer Mackan Rockare och två rockgrupper från Centrum.