Från segling till konsthantverk och allt är gratis. Ljussvärdsfäktning i Härlanda, skrivarpicknick på stadsbiblioteket och fotbollsskola i Bergsjön. I veckan delar Göteborgs Stad ut en 40-sidig broschyr fylld med gratis sommarlovsaktiviteter för barn och unga mellan 6-15 år över hela Göteborg.

– Det är en magnifik katalog med en otrolig bredd på aktiviteterna och inte minst ett fantastiskt engagemang hos alla inblandade, både barn och vuxna. Målet är att alla barn ska kunna få ett roligt lov oavsett ekonomiska förutsättningar och det känner jag verkligen att vi har lyckats skapa förutsättningarna för, säger Lars Nejstgaard, projektledare för lovsamordningen Göteborgs Stad.

”Högt och lågt, nära och borta”
Broschyren skickas ut i början av juni och kommer bland annat delas ut på skolavslutningar och på medborgarskapsceremonin i Slottsskogen den 6 juni. Den kommer även finnas på stadens bibliotek, fritidsgårdar, idrottsarenor och andra anläggningar där barn och unga naturligt rör sig.

Det är tredje året i rad som sommarlovssatsningen genomförs och i fjol deltog 80 160 barn och unga i cirka 2 000 olika aktiviteter.

– I år är det så många aktiviteter att vi inte ens har hunnit räkna dem, så mycket finns det att göra. Det är hög och lågt, nära och borta, för tjejer och killar och öppet för utbyten mellan stadsdelarna.

Utöver de aktiviteter som finns i broschyren uppdateras även stadens kalendarium under hela sommaren, med ännu fler aktiviteter att ta del av.

Statliga pengar för alla lov
Sommarlovssatsningen finansieras med statsbidrag, vars syfte är att stödja kommunerna att utveckla och genomföra aktiviteter som ger stimulans och personlig utveckling under loven. Särskild vikt läggs på att stimulera deltagande från både pojkar och flickor, främja integration, motverka segregation och att skapa nya mötespunkter för barn med olika social bakgrund.

Nytt för i år är också att staden beviljats statliga medel för att åren 2018 – 2020 ordna aktiviteter på samtliga lov, alltså även på höstlovet, jullovet och kommande sportlov och påsklov.

Stort engagemang bland barnen
Lovsatsningarna prioriterar särskilt läsfrämjande insatser, lägerverksamhet, skapande aktiviteter, program för hela familjen och aktiviteter med språkstöd. Dessutom läggs särskilt fokus på att engagera barn och unga att leda olika aktiviteter och att skapa egna programpunkter.

– Förra året hade vi till exempel en nioåring som drog igång en fotbollsturnering och en grupp unga som satte upp en egen teaterföreställning. Det är fantastiskt att se vilket engagemang som finns bland barn, ungdomar och fritidsledare och det ska bli väldigt roligt att se vad de tar sig för i år.