På nyårsafton inleds firande. Precis klockan 16:21 på nyårsafton ringer klockorna i Tyska Christinae kyrkans torn. Med en blinkning till Göteborgs födelseår och stadens egen jubileumslåt i klockspelet går startskottet på jubileumsåret 2021.

− Även om vi inte kan samlas allihop blir det ett år av firande där ambitionen är att alla ska ha möjlighet att uppleva att Göteborg fyller 400 år, säger Therese Brusberg, chef för Göteborgs 400-årsjubileum på Göteborg & Co.

Arbetet och planeringen inför stadens jubileum har pågått i flera år och involverar aktörer och verksamheter både inom staden och bland organisationer, föreningar och näringsliv. Tyvärr har dock pandemin satt stopp för en del av firandet och den stora publika folkfesten skjuts fram till 2023.

− Men 2021 är fortfarande Göteborgs jubileumsår och det kommer att bli ett formellt och historiskt firande av vår officiella födelsedag den 4 juni. Dessutom blir det flera jubileumsaktiviteter som hyllar vår stad under året, säger Therese Brusberg.

Dagligt inslag

En av dem är just klockringningen i Tyska kyrkan. Jubileumslåten ”Vi vill leva, vi vill dö i Göteborg” av Katarina Hemlin kommer nämligen att spelas i kyrktornet varje dag klockan 16:21 under hela 2021.

En annan aktör som uppmärksammar jubileumsåret nästan varje dag är P4 Göteborg. Med start den 4 januari kommer de bjuda på inslag som djupdyker i radions arkiv.

På själva födelsedagen den 4 juni blir det ett högtidligt firande.

− Flaggorna kommer vaja över stan, det blir födelsedagstal och gratulationer och det kommer att skjutas salut för att fira 400−åringen, säger Therese Brusberg.

Jubileet sätter extra ljus på Göteborgs historia och firandet centreras till de historiska kvarteren runt Gustaf Adolfs torg. Där kommer olika installationer berätta stans historia.

Den 4 juni invigs även utställningen ”Göteborg berättar” med göteborgarnas egna berättelser på 100 ytor på Gustaf Adolfs torg och Stadsmuseets 1900-tals-utställning ”Grejen med Göteborg”.

Göteborg utvecklas

Under 2021 kommer också Hisingsbron att invigas, Jubileumsparken byggas ut, Jubileumslägret Side by Side äga rum och Göteborgsvarvets maraton springas. På jubileets webbsida och i sociala kanaler kan du läsa mer om det som händer under året.

Therese Brusberg berättar att jubileet i ett större perspektiv handlar om att ta tillfället i akt att utveckla Göteborg.

− Tillsammans gör vi Göteborg till ännu bättre plats att besöka, leva och verka i och 2021 firar vi vår stad och dess historia, säger hon.