Staty i Kville avtäcks i höst. Våren 2011 vann undersköterskan Micaela Molitor tävlingen om bästa förslag för den nya stadsdelen Kvillebäcken. Första pris: en staty av vinnaren i hennes egen stadsdel. Nu är den första avgjutningen klar.

Stadsdelen Kvillebäcken på Hisingen håller sakta men säkert på att ändra karaktär. Där det förut stod gamla slitna lagerbyggnader och magasin byggs nu moderna bostadshus och dessutom en ny saluhall.

När Micaela Molitors förslag om ett konstcafé och plantering av körsbärsträd vann juryns gillande innebar det också att undersköterskan som pris skulle avbildas i en bronsstaty.

– Jag har varit nere i Göteborg och gjutit av Micaela nu, säger skulptören Martin Hansson, som själv är bosatt i Kinnekulle, men gjorde avgjutningen i konstnärernas kollektivverkstad vid Röda Sten.

Martin och Micaela träffade varandra första gången i somras men först nu börjar arbetet ta fart på allvar.

Ovanligt att kvinna blir staty
– Vi kommer att träffas flera gånger. Det är ju oerhört viktigt att jag får en idé om vem Micaela är. Jag har redan en känsla – men det är inget jag kan sätta ord på, säger Martin Hansson som tidigare gjort en staty av den svenska veterinärmedicinens grundare Peter Hernquist.

Bysten av honom avtäcktes utanför Sveriges Lantbruksuniversitets museum i Skara i december 2008.

– Det är särskilt kul att få göra en kvinna eftersom det oftast är gubbar som blir statyer, säger Martin Hansson som i slutet av maj ska modellera fram ögon, hår och huvud.

Bysten av Micaela Molitor kommer att sättas på en sockel som antagligen få sin placering nära Kvillebäckens vattendrag vid Backaplan. Planerad avtäckning i höst.