Röhsska i Göteborg är till vardags ett museum med ganska vuxen publik. Men i helgen fylls det med ungdomskultur. I två dagar visas dans, film, poesi, konst och foto av och med ungdomar på festivalen Ung Kultur Möts. Och eftersom det är internationella kvinnodagen på lördag, uppmärksammas våldet mot kvinnor.

– Amnesty kommer att arrangera en modevisning med unga tjejer sminkade som misshandlade kvinnor, berättar Ulrika Nilsson, projektledare för Amöba i stadsdelsförvaltningen Centrum.

– Under visningen hörs en speakerröst som talar om de specifika fallen, som är tagna ur verkligheten, fortsätter hon.

Workshop med skräck- och sårsminkning

Amnestys akt väntas bli en av de stora publikdragarna, tillsammans med band som Avatar, Elefant och Middlesex. Andra som visar upp sig på på UKM-festivalen är Göteborg Cheer och Gymnastik, The Percivals, SatansHolk, Gräsrotsorkestern, Softer Ride, Totalus, BatAAr, Mammas Gossar, Cellardoor, Nosferatu, A Mini Sos.

Totalt bjuder festivalen på 36 scenbidrag, varav 16 konst- och designkoncept. Några som ställer ut är Mikael Seeman, Nilla Nilofar, Allis Öster, Anton Nilsson, Beatrice Lunndell och Natasha Hindelius-Shaw.

På festivalen kommer det också att hållas olika workshops: Skräck- och sårsminkning, stickning och virkning, smycketillverkning, Guitar hero och Pimp Whatever.

UKM är en rikstäckande, ideell organisation som ordnar tvärkulturella ungdomsfestivaler på lokal, regional och riksnivå. En urvalsgrupp med vuxna och ungdomar avgör vilka som går vidare.

Röhsska vill nå unga

– Men tävlingsmomentet, som är så vanligt just nu i artistsvängen, är klart nedtonat. Här gäller det först och främst att mötas och ha roligt och att vara interaktiv, att delta i workshops och dela med sig, berättar Ulrika Nilsson.

Hon är glad över att Röhsska – en av Göteborgs stora, ”finkulturella” institutioner – öppnar sig och ger plats åt den fria ungdomskulturen.

– Det handlar inte bara om att Röhsska låter oss komma in i deras lokaler, utan de har hjälpt oss mycket med festivalen. Röhsska är ju intresserade av att nå ungdomar och få dem som framtida besökare. Så det här samarbetet tjänar båda parter på, säger Ulrika Nilsson.

Konferencierer i helgen är Tobias och Love från Teater Jugend.


Fotnot:

Festivalen är gratis för ungdomar under 25 år och pågår klockan 15-21 på lördag och klockan 12-16 på söndag.