En vandringsutställning. Utställningen Ung svensk form 2022 öppnar på Röhsska museet den 24 september. Där visas projekt av 25 unga formgivare. Besökarna får ta del av humor, intelligens och utforskande hantverk.

Ung svensk form är en vandringsutställning med syftet att öka och bredda kunskapen om ung och nyskapande svensk formgivning. Intresset är stort för att vara med, årets formgivare har valts ut bland 350 sökande.

– Ung svensk form är en viktig plattform där unga formgivare i Sverige kan visa sina verk, samtidigt som publiken får en inblick i vad som engagerar och motiverar designers idag. Med själva utställningen, men också med skräddarsydda program och pedagogiska aktiviteter, skapar vi möjligheter att fördjupa sig i hur unga designers bygger sin praktik utifrån en mycket föränderlig värld, säger Nina Due, chef för Röhsska museet.

Bidrag med anknytning till Västsverige

Ung svensk form kan klassas som Sveriges nationellt största designtävling för unga formgivare. Tio av årets vinnande bidrag har anknytning till Västsverige. Möbler, konsthantverk, grafisk form/illustration, mode, textil, arkitektur och industridesign är något av det som visas. Ung svensk form är en årlig jurybedömd utmärkelse som är inne på sitt 24 år. Utställningen visas på Röhsska museet från 24 september till 6 november.

Utställningen är en samproduktion mellan Svensk Form och IKEA Museum. Projektet genomförs i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern, Malmö stad och flera utställningsarrangörer och stipendiegivare.