Premiärdags för ”Bakom rutan”. Alla ungdomar kastar sten – eller? Tillsammans med buss- och spårvagnsförare, polis och räddningstjänstpersonal har ungdomar spelat in en film om laser och stenkastning mot kollektivtrafik och utryckningsfordon. Filmen, som har premiär 23 maj, ingår i TidsNätverket i Bergsjöns projekt ”Inte som du tror”.

Under vintern har ett tiotal ungdomar arbetat med att tillsammans med professionella filmarbetare skapa Bakom rutan. De dramatiserade delarna av filmen handlar om Tobias pappa, en busschaufför som bländas av en laserpekare. En olycka inträffar som sätter i gång en kedja av händelser.

– Den fiktiva berättelsen varvas med dokumentära inslag. I filmen berättar förare om situationer som de varit med om, men också ungdomar som drabbats av otryggheten som passagerare, säger Alexandra Gustavsson, projektledare för projektet Inte som du tror på TidsNätverket i Bergsjön.

Filmen underlättar möten
Filminspelningen har inneburit tätt samarbete mellan ungdomar, buss- och spårvagnsförare, poliser och räddningstjänstpersonal. Bakom rutan är den andra filmen som produceras inom ramen för projektet ”Inte som du tror”.

– Den första, ”Polisfilmen i Bergsjön” , hade premiär 2011 och idén var att förbättra kommunikationen mellan ungdomar och polis. Samma utgångspunkt – att hitta sätt att mötas – har den nya filmen. Man har föreställningar om varandra som inte alltid stämmer, säger Alexandra Gustavsson.

Visas på skolor i höst
Filmen har premiär 23 maj på biografen Aftonstjärnan. Till hösten ska filmen visas på skolor, bibliotek och andra offentliga platser.

– Det här är något berör hela staden, men ofta förutsätts det vara ett ungdomsproblem. Tanken är att filmen ska användas som underlag för att diskutera problematiken tillsammans med informationsteam från projektet, säger Alexandra Gustavsson.