På torsdag kväll är det dags igen. För nittonde året i följd arrangerar Stadsbiblioteket ungdomskulturveckan Unga kontraster. En möjlighet för unga konstnärer, musiker, poeter, dansare och skådespelare att visa upp sig och sina verk för en publik.

I år invigs den unga kulturveckan med poesi, dans, teater pianomusik och sång. Invigningen leds av serietecknaren Johan Cedmar Brandstedt. Han var själv en gång deltagare i Unga kontraster, men har nu passerat åldersgränsen.

Förutom uppträdanden ställer unga konstnärer mellan tolv och 25 år också ut konst, konsthantverk, kläder, glas, keramik, poesi och foto.

Fem tjejer prisas för sin lyrik

Johan Cedmar ger numera tillsammans med andra tecknare och författare ut tidningen Nasses fanzine.

– Det finns flera gamla deltagare som blivit riktigt duktiga och som dyker upp lite här och var i olika sammanhang, berättar barnbibliotekskonsulenten Margaretha Dahlström.

En annan programpunkt under invigningskvällen kommer är prisutdelningen i lyriktävlingen Göteborgs diktarhav. Fem pristagare utan inbördes rangordning har utsetts.

Vinnarna är Julia Johansson från Schillerska gymnasiet, Lina Lannborn från Aranäs i Kungsbacka, Asha Mohamud från Hvitfeldtska, Linda Wardal från LM Engströms och Filippa Ahlberg Gagnér som nu har ett sabbatsår från studierna.

Rockafton på fredag

Idel, unga kvinnliga poeter som prisas med andra ord.

– Det är mest flickor som skriver poesi och så har det alltid varit. Och det ser också på vilka som anmäler sig till skrivarkurser. Kvinnor är i klar majoritet, säger Margaretha Dahlström.

Efter invigningen består programmet under veckan av en rockafton (fredag), mera teater (lördag) och en lyrikafton (tisdag).

– Tanken är att alla som vill ska ha en plats att visa upp sig. Samtidigt får en del vuxna en chans att se att ungdomar inte bara innebär problem. Det finns massor av trevliga och duktiga unga människor, säger Margaretha Dahlström.

Totalt deltar ett hundratal ungdomar i Unga kontraster.