Dansa, sjunga och spela musik eller teater på stadens gator och torg. Det kommer att bli årets sommarjobb för ett 70-tal Göteborgsungdomar mellan 16 och 20 år. Alla som har rätt ålder, är skrivna i kommunen och har erfarenhet av området är välkomna att söka.

I tre veckor ska ett gäng utvalda ungdomar arbeta med underhållning på olika utvalda platser runtom i staden. De får avtalsenlig lön och kommer att coachas av experter inom området.

Men det räcker inte med ett stort intresse. För att få jobba måste man även ha viss erfarenhet.

− Det viktiga är att ha någon bakgrund inom det man vill jobba med. Det kan vara från kulturskolor, studiecirklar eller liknande, säger Helen Liljedal, som är projektledare för de kommunala kultursommarjobben.

Två till fyra framträdanden dagligen

Vilka platser som blir aktuella för framträdandena är fortfarande något oklart, eftersom man väntar på besked från polismyndigheten. Men bland de 14 olika platser som tillstånd är sökta för märks Drottningtorget, Götaplatsen, Kronhusgården och Lejontrappan.

Tanken är att ungdomarna ska turas om att uppträda mellan två och fyra gånger per dag.

− Vad det blir för form av underhållning beror förstås på vilka ungdomar som söker. Men syftet är att det ska tillföra något till kulturlivet i Göteborg i sommar, säger Helen Liljedal.

Skapar fler kommunala sommarjobb

Dessutom är kultursommarjobben ett sätt att skapa ytterligare kommunala sommarjobb och även att sammanföra ungdomar från olika delar av Göteborg och få dem att jobba ihop.

Sommarjobbet går att söka både som enskild individ och som en danstrupp eller musikgrupp.

− Ingen kommer att få jobba ensam. De som söker som individer sätts ihop till grupper av de konstnärliga coacherna, säger Helen Liljedal.

Arbeta i ur och skur

Jobben pågår under vecka 26, 27 och 28. Sista ansökningsdag är den 29 mars.

− Den som söker måste också vara beredd på att man får jobba i ur och skur. Det finns inga scener eller regnskydd, säger Helen Liljedal.

Kommunens kostnader för kultursommarjobben uppgår till en miljon kronor.

Fotnot:
På länken nedan finns mer information och anmälningsblanketter att ladda ner.

6C40.jpg

Foto: Klas Eriksson