Yvette Gustafsson ger proffshjälp på påsklovet. Äntligen påsklov tänker många Göteborgselever och spanar efter roliga grejer att hitta på under ledigheten. Älvstrandens bibliotek lockar bland annat med en serieworkshop där man får hjälp och råd av en riktig serietecknare: Yvette Gustafsson.

Alldeles vid Lindholmspiren ligger Älvstrandens bibliotek som fungerar både som skolbibliotek och som ett vanligt bibliotek för allmänheten.

– Nu vill vi satsa lite extra på barn mellan 12 och 15 år och ordnar en serieworkshop tisdagseftermiddagen den 7 april, säger barn- och ungdomsbibliotekarie Frida Bogren som tycker sig ha noterat ett ökat intresse för serier på sistone.

– Varje år delar staden ut en bok till alla Göteborgselever som går i årskurs tre. I år var det en seriebok som heter Amulett, den gav en extra skjuts åt intresset för våra seriealbum.

Får grunderna och kan fortsätta på egen hand
Till serieworkshopen på Älvstrandens bibliotek finns det 15 platser, och man måste anmäla sig på förhand om man är intresserad. Via mail, telefon eller helt enkelt genom att säga till på biblioteket.
702A.jpg
– Man behöver inte ha med sig något. Papper och pennor finns. Det viktiga är att man lära sig att komma igång, och visar att man har en idé, säger Yvette Gustafsson som är rutinerad serietecknare och hållit i många workshops.

Tre timmar är förstås ganska kort tid för att utveckla sitt serietecknande, men Yvette hoppas att man efter ha fått grunderna kan fortsätta på egen hand hemma eller tillsammans med kompisar.

– Steg-för-steg går vi igenom hur man gör, och sedan ska jag också berätta lite om hur det går till att göra en ett fanzine – en egen tidning, säger Yvette Gustafsson som har liknande workshops på olika håll i Göteborg under hela påskveckan.

På Älvstrandens bibliotek kommer man att fortsätta att erbjuda program för barn- och unga även utanför skoltid.

– I höstas hade vi till exempel en Harry Potter-workshop som blev jättebra, och i höstas startade vi också en bokklubb, säger Frida Bogren.