Sunes och Berts skapare Anders & Sören och en lång rad andra barn- och ungdomsförfattare från hela landet gästar i veckan Göteborg. Måndag till fredag ska de diskutera böcker, skrivande och läslust med sina unga läsare under Litteraturveckan – från tidigare år känd som Barnboksveckan.

Eleverna har läst på och förberett sig länge och på måndagen drar den igång – Litteraturveckan.

”En kär tradition”

Anders Jacobsson och Sören Olsson, och 34 andra svenska författare av barn- och ungdomslitteratur, åker i veckan runt bland Göteborgs skolor, från förskolan till gymnasiet, för att diskutera litteratur.

– Barnboksveckan är en kär tradition i Göteborg, men vi befarade att namnet kan uppfattas som lite begränsande. Eleverna på högstadiet och gymnasiet ser sig inte gärna som läsare av barnböcker, så vi bestämde oss för att vidga begreppet till Litteraturveckan, säger Eva Fred, barnbibliotekskonsulent på Stadsbiblioteket.

Teckentolkat bokprat på Kannebäcksskolan

Som vanligt äger arrangemanget rum i nära anslutning till Internationella Barnboksdagen, som alltid infaller på HC Andersens födelsedag den 2.a april.

Under Litteraturveckan kommer exempelvis Anders och Sören, som bland mycket annat har skrivit de populära böckerna om Bert, Sune och Håkan Bråkan, att besöka Kannebäcksskolans döv- och hörselklasser på måndagen. Där kommer de att med hjälp av teckentolkar prata böcker och diskutera läsning med skolans elever.

Världens största uppfinning

Andra författare som kommer att cirkulera i stan är Cannie Möller, Christina Wahldén, Mats Wahl och Annika Thor. Göteborgsförfattaren Peter Gissy utlovar att vid sina besök på Ryaskolan, Linnestadens bibliotek, Utbynässkolan, Lillebyskolan och Fiskebäckskolan att berätta om världens största uppfinning – alfabetet.

Augustpris-vinnaren Per Nilsson besöker också flera skolor och är dessutom en av deltagarna på det kostnadsfria seminariet ”Bokprovning” på Pedagogen onsdagen den 28 mars klockan 10-16. Seminariet vänder sig inte bara till bibliotekspersonal och pedagoger i förskola och skola utan till alla som är intresserade av barn- och ungdomsböcker.