Kultur i hemmet. Möten mellan generationer är temat för åttonde Kulturfestivalen i Centrum som pågår 5-18 november. I årets festival är kulturupplevelser i det egna hemmet fler än någonsin – efterfrågan har tredubblats jämfört med förra året.

Årets festival presenterar en imponerande bredd i de 350 programpunkterna. Teater, modeshow, operahits och kulturpersonligheter som Sven Wollter och Galenskaparnas Per Fritzell är bara något av innehållet.

Stadsdelens tre äldreboenden, två träffpunkter, Mötesplatsen för seniorer, Röhsska museet och Aftonstjärnan är festivalplatser. Den som har svårt att ta sig till festivalplatserna – och har hemtjänst – erbjuds kultur hemma i sitt eget vardagsrum.

Fler får kultur i hemmet
– Festivalen sväller för varje år. Inte minst har kultur i det egna hemmet ökat. I år får 150 äldre kulturbesök, vilket är tre gånger så många som förra festivalen, säger festivalansvarig Zsolt Szanto.

Kulturbesöken bygger på önskemål från de äldre. Några har önskat en liten konsert och får besök av musiker. Andra vill bli lite extra ompysslade med en ”spastund”. Men de allra flesta kulturupplevelserna i det egna hemmet handlar om att själv vara med och skapa.

– Många vill inte ha besök av någon de inte känner. Därför tar vi vara på personalens kompetens. De målar, sjunger eller läser prosa med de äldre. Tanken är också att kulturaktiviteterna ska fortsätta efter festivalen, säger Zsolt Szanto.

Unga stylar äldre
Att festivalens tema är generationsmöte genomsyrar många av aktiviteterna. Unga och äldre spelar tillsammans, sjunger, leker, slöjdar och bakar. Den 8 november slår Salong Stampen upp portarna.

– Det är en specialinredd salong på en av våra träffpunkter. Där kan man få hårvård, make-up, och manikyr av elever från Burgårdens gymnasium, säger Zsolt Szanto.
Arbetet med att överbrygga gränserna mellan generationerna fortsätter även efter festivalen. Sedan årsskiftet pågår arbetet med att skapa möten mellan unga och äldre i stadsdelen. Det hela har möjliggjorts av ekonomiskt stöd från Kulturrådet.

Trädgård och teater
För närvarande pågår 21 olika projekt.

I den pedagogiska trädgården på Guldhedsskolan odlar elever och äldre tillsammans och förskolan Kapellgången får regelbundet besök av en grupp äldre från Landalahus.

– Det har också bildats en teatergrupp med ungdomar och pensionärer. Föreställningen har premiär i samband med kulturfestivalens invigning den 5 november.