Helhetsgrepp på trygghet. En salig blandning mellan djupaste allvar och lättsamma nöjen – ja, ungefär som livet självt. Så ser programmet ut för Äldreveckan i Östra Göteborg, där unga och gamla möts för att ingjuta trygghet i varandra.

– Det blir jippo och föreläsningar om vartannat, säger Carina Byhlin Andreasson, till vardags frivilligsamordnare i Östra Göteborg men den senaste tiden projektledare för den äldrevecka som startar idag måndag 17 september och varar till och med fredag.

Musik och kultur blandas med information om alltifrån hälsa och brandsäkerhet till bredband och demens. Under veckan flyttar evenemanget runt i stadsdelen, man börjar i Gamlestaden på måndagen och går sedan vidare till i tur och ordning Bergsjön, Kviberg, Kortedala och Utby. Somliga programpunkter hänger med, men det mesta är nytt från dag till dag.

Unga vill förbättra sitt rykte
– Ett genomgående tema är trygghet och det är extra roligt att flera programpunkter innebär möten över generationsgränserna för att lära känna varandra. En positiv sak som trots allt har kommit ut är tragedin på Kortedala torg är att flera ungdomsorganisationer tog kontakt med oss för att de vill få möjlighet att träffa äldre och visa att de inte alls är farliga, säger Carina Byhlin Andreasson.

I mötet kommer de unga också att bli varse att äldre människor inte bara är oförargliga seniorer med duvmatning som enda nöje.

Sånger med sväng
– En riktig höjdare under veckan blir när dragspelsgruppen Rynkebandet, som nyss har bytt namn från Tjejdraget, uppträder på torsdag klockan 13 i Kortedala Forum. Det är ett gäng på fem tjejer i 80-årsåldern som spelar dragspel och sjunger med rejält sväng! säger Carina Byhlin Andreasson.

Bland många andra udda programpunkter kan nämnas Röhsska museets föreläsningar om design, till exempel berättas tandborstens historia, samt underhållning av världens längsta operasångerska.