Satsningar i Biskopsgården och Backa. Det händer mycket i sommar för barn och unga på Hisingen. I Biskopsgården ska satsningen Movement bidra till att fler får tillgång till idrotts- och kulturlivet och i Backa arrangeras aktiviteter för barn och unga varje vardag.

I satsningen Movement i Biskopsgården anordnar ungdomar en rad olika sport− och skrivaktiviteter i sommar för att öka rörelseglädjen och läs- och skrivförståelsen. Bland annat blir det en ungdomsredaktion där ungdomarna får vara med och göra sina röster hörda.

− Det finns många som inte har förtroende för media, speciellt bland ungdomar. I den här redaktionen får de unga reportrarna själva styr narrativet om sin stadsdel och i sin tur få ökad förståelsen och intresse för själva yrket, säger Dennis Franco, frilansreporter som är uppvuxen i Biskopsgården och ska leda ungdomsredaktionen.

Samarbete mellan många aktörer

Movement är ett samarbete mellan socialförvaltningen Hisingen, Västra Hisingen basket Bostadsbolaget, Poseidon, Göteborgslokaler samt flera lokala föreningar i Biskopsgården.

− Det är inspirerande att se så många lokala förmågor kliva fram och engagera sig. Det är så socialförvaltningen Hisingen vill främja lokal kapacitet, säger Anni Rydberg, utvecklingsledare inom folkhälsa i socialförvaltningen Hisingen.

Det åtta veckor långa projektet, som förutom ungdomsredaktion fokuserar på rörelse och dans, ger ungdomar jobb och gör dem till lokala förebilder. Resultatet av deras engagemang kommer att ställas ut på andra arenor runt om Göteborg under hösten.

I Backa kommer det finnas en bemannad idrottsplats med mängder av aktiviteter i sommar och cirkusskola med Cirkus Cirkör i Ellen Keyskolan. Projektet Sommar i Backa är öppet varje vardag och är ett samarbete mellan socialförvaltningen Hisingen, IOFF, Poseidon och flera lokala föreningar.

Movement invigs den 20 juni klockan 18:00 på Svarte Mossen i Biskopsgården och Sommar i Backa invigs den 14 juni med evenemang och uppträdanden på näridrottsplatsen i Backa Röd.