”Gör det själv!” är parollen i Stenahallen. ”Selfiesar”, collage och stick-graffiti drar in på Göteborgs Konstmuseum i vår. Under parollen Gör det själv får ungdomar påverka, skapa eller bara ”hänga” i Stenahallen i museet.

DIY står för Do It Yourself, alltså Gör det själv! Och så heter satsningen som ska pågå under nio veckor, med start på lördag, 7 februari. Då ska Stenahallen göras om till en kombination av verkstad och utställning, ett annorlunda museirum.

Här ska unga människor känna sig välkomna och sedda. Samtidigt ska det vara en plats för alla besökare att delta och skapa i, oavsett ålder.

Besök i skolor
Utgångspunkten har varit de ungas syn på Göteborgs konstmuseum. Sedan två år har museet arbetat med en metod som kallas GLO (Generic Learning Outcome). Utifrån olika frågeställningar förs en dialog med publiken, med målet att göra museet mer angeläget.

Inför DIY-Gör det själv! har arbetssättet tillämpats fullt ut. I besök på skolor och under träffar på museet har unga i åldern 13-24 år varit delaktiga i processen. Deras idéer har tagits tillvara av projektgruppen, som utgörs av konstpedagoger.

Ett återkommande önskemål har varit en plats att ”hänga” på, där man kan skapa och få utlopp för sina idéer. Många åsikter har handlat om delaktighet, en avspänd atmosfär och hög acceptansnivå, att få mer kunskap om konsten och att få bidra och påverka själv.

Skulptur och estradpoesi
Publiken kommer bland annat att arbeta med önskade verk ur samlingen som bilder i collageform, ta en selfie med sitt favoritkonstverk eller bygga en gemensam skulptur.

Workshops under en kväll eller en helg kommer att sätta spår i rummet, som stick-graffiti med Julia Rio och plexiglasmåleri med EKTA.

Internationella kvinnodagen firas med icke-vita feministnätverket Hayat och på programmet finns också Queer running med Leo Andrea Nordwall och workshop i estradpoesi med Ingrid Nilsson.

Tanken är att Stenahallen ska befinna sig i ständig omvandling tillsammans med publiken. Först under sista dagen – den 12 april – är utställningen klar.