Projekt för delaktighet och drivkraft. I Actionhallen på Hisingen råder full aktivitet. Flera ungdomar är där för att åka skateboard, BMX eller sparkcykel. Andra vill prova på parkour. Actionhallen är ett av flera ungdomsinitiativ som lyfts fram i projektet Delaktighet och drivkraft.

Syftet med projektet är att ungdomar som har arbetat fram olika mötesplatser i Göteborg ska dela med sig av sina erfarenheter och inspirera andra. Några av de ungdomar som är engagerade i Actionhallen är Nils och Theodor som kör BMX, David och Caroline som åker skateboard, och Samir som tränar parkour.

De håller alla med om att en stor fördel med hallen är att den lockar människor från hela staden, vilket gör att man träffas över gränserna och kan knyta olika kontakter. En grundtanke med Actionhallen är att alla ska känna sig välkomna, oavsett vilken sport man håller på med.

Ideellt arbete och liten budget
– Hade vi inte kunnat vara här hade nog de som är BMX:are hållit sig för sig, och de som är skateare för sig. Nu träffas vi allihop och lär känna varandra, berättar de.

3246_2.jpg
Det spelar inte heller någon roll om man är nybörjare eller varit aktiv inom sin sport under en längre tid.

– Vi har olika prova-på-tillfällen för den som vill lära sig grunderna, säger Nils. Annars kan man komma hit och åka, det kostar 60 kronor. Man behöver ingen utrustning utan kan låna allt som behövs och det finns alltid någon här som kan hjälpa.

Det märks att de brinner för hallen de varit med och byggt upp och att de är mycket stolta över vad de har uppnått. Med ideellt arbete och väldigt liten budget har ungdomar skapat en mötesplats för andra ungdomar som lockar flera hundra besökare i veckan.
– Det är en väldigt bra merit att ha gjort det här, och även om vi inte tjänar några pengar på det så ger det ändå så otroligt mycket, förklarar de.

Flera idéer har förverkligats runtom i Göteborg
Projektet Delaktighet och drivkraft drivs av stadsdelsförvaltningarna Centrum och Örgryte-Härlanda tillsammans med föreningen Människan i Kålltorp (MiK). Förutom Actionhallen finns det flera andra projekt och aktiviteter i staden som drivits av ungdomar, bland annat Fackeltåget, Picknickfestivalen, LAN-träffar, cirkus och onsdagscaféer.

En viktig person bakom Delaktighet och drivkraft är Irene van Manen från MiK.

– Jag har arbetat med olika ungdomsprojekt sedan 1995 och jag vill visa att ungdomar kan om man bara ger dem möjligheter, berättar Irene. Jag får ofta frågan ”var hittar du så här engagerade ungdomar?”. Då brukar jag svara att de finns överallt om man bara ger dem chansen. Det är ungdomarna som själva bygger, driver, styr och fixar allt, säger hon.

Vill inspirera andra
Nu vill Irene tillsammans med ungdomarna inspirera andra och ge dem verktyg att förverkliga sina drömmar. 10 februari-8 mars håller de därför i utställningen Ungas delaktighet och drivkraft på Kulturhuset Kåken.

Utställningen innehåller foto, film och artiklar som berättar hur barn och ungas engagemang och drivkraft har resulterat i viktiga mötesplatser och aktiviteter i staden. Under veckorna som utställningen pågår kommer de även att hålla i seminarier samt ett fullspäckat program med prova-på-aktiviteter under sportlovsveckan.

Programmet hittar du på Göteborgs Stads hemsida på länken nedan.