Göteborgsungdomarna gillar sin stad. Men är arga på Västtrafik. De värnar om miljön och om integrationen. Det och mycket annat får man veta genom Röst, en utställning om demokrati, makt och politik som öppnar på Göteborgs stadsmuseum på lördag.

− Idén har varit att ta reda på vad unga tycker och tänker om vårt samhälle. Den yngre generationen är väldigt reflekterande och öppen, men det är sällan deras röster kommer fram, säger Annica Carlsson Bergdahl, journalist, som tillsammans med fotografen Jerker Andersson står bakom projektet och utställningen Röst.
Ungdomar från hela stan

Under våren har de låtit 132 Göteborgsungdomar mellan 15 och 22 år få svara på frågor som: Har du makt? Vad är politik? Vad vill du förändra i Göteborg? Deras svar har sedan dokumenterats genom intervjuer, fotografier och film.

− Det är ungdomar från hela stan, som Olofstorp, Hammarkullen och Örgryte. Vi har försökt täcka in alla tänkbara sociala tillhörigheter och bakgrunder, säger Annica Carlsson Bergdahl.

Ordet blanda återkommer

Skillnaderna till trots har Annica Carlsson Bergdahl slagits av hur mycket som förenar dem.

− Miljön är viktig för alla. Oavsett var i stan man bor eller hur man lever sitt liv. Så tror jag inte att det är i de äldre generationerna, säger hon och fortsätter:

− Ett ord som ständigt återkommer i intervjuerna är blanda! Integrationen är viktig och det kan handla om att blanda människor med olika etnisk bakgrund, kön och om ålder.

Gatukonstalternativ med Sweet Art

Samtidigt som projektet Röst visas upp på stadsmuseet dyker nätverket Sweet Art upp med flera programpunkter. Nätverket vill främja lagliga gatukonstalternativ och bjuder bland annat in gatukonstnärer från Berlin och graffitidebattören Tobias Barenthin Lindblad.

− Både Röst och Sweet Art handlar om demokrati. Om att inta sin stad och var unga vill vara i staden, säger Annica Carlsson Bergdahl.

Röst även i containerform

Parallellt med utställningen har Röst även en container på plats på Avenyn. Även här visas bilder, film och andra uttryck för ungdomarnas tankar och åsikter. Containern har tidigare i Visby under Almedalsveckan och i Umeå, men också Göteborg under kulturkalaset.

Under bok- och biblioteksmässan kommer containern att dyka upp utanför mässhallarna.