Musik och eld. Ett femtontal uppträdanden från eftermiddag till kväll, läskiga häxor som tänder brasan och dj:s. På valborgsmässoafton blir det firande hela kvällen framför Björngårdsvillan i Slottsskogen. Programmet har utformats av en grupp ungdomar som nappat på möjligheten att engagera sig.

Valborgsfirandet i Slottsskogen är en mångårig tradition som brukar locka tusentals besökare i alla åldrar. Inför firandet 2015 bjöds ungdomar in att vara med och utforma programmet och sköta genomförandet. Det fungerade bra och modellen upprepas i år.

Planeringen inleddes i början av mars, då ungdomar i stadsdelarna Majorna-Linné och Askim-Frölunda-Högsbo bjöds in till ett möte på Arena 29 i Majorna.

Den arbetsgrupp med ett 15-tal ungdomar som bildades har sedan skött planeringen med stöd av fritidsenheterna i stadsdelarna, projektet Trygg, vacker stad samt park- och naturförvaltningen.

– Vår tanke är att det ska bli en tradition att jobba så här. Tanken är att man kan engagera sig så mycket eller lite som man vill, säger Johan Sehlstedt, ungdomskonsulent i Askim-Frölunda-Högsbo.

Ramarna är inte helt fria. Vissa traditioner, som vårtalet och häxorna som tänder elden, är så rotade att det skulle bli ramaskri om de försvann, tror Johan Sehlstedt. Men i övrigt har ungdomarna haft stor frihet att utforma programmet och aktiviteterna i tälten som sätts upp.

Musik hela kvällen
Uppträdandena drar igång redan klockan fyra. Ett 15-tal band och dansgrupper står sedan på scenen under eftermiddagen och kvällen, med en blandning av bland annat punk, hiphop, rock och koreansk pop.

Mot slutet av kvällen blir det dj:s och dans i gräset i skenet från elden.

– Förra året trodde vi inte att det skulle bli så mycket drag, med tanke på vädret som var. Men det var fullt ös bland både unga och äldre! säger Johan Sehlstedt.

140.jpg
Foto: Johan Sehlstedt