Annorlunda gratisspelning. Ungdomarna i lägret Side by side by El Sistema tar nu över efter stjärnor som Zara Larsson och Seinabo Sey. I juni spelar de på Göteborgs tysta elbuss, linje 55. Och en musikvideo finns redan nu.

Se musikvideon: Join the music movement

Det blev stor uppmärksamhet, särskilt på sociala medier, när Seinabo Sey och Zara Larsson i höstas spelade in musikvideos ombord på elbussen mellan Johanneberg och Lindholmen, även känd som ElectriCity. Tanken var att visa hur tysta och miljövänliga Volvobussarna är.

Nu följer ungdomarna i musiklägret upp med klassisk musik både i en reklamvideo som finns på Youtube och med livekonserter ombord på bussarna i sommar, 15 – 18 juni.

Annorlunda spelningar
– Ett gratis konsertrum som verkligen är annorlunda och som vi jättegärna vill bjuda in till, säger Jon Liinason, kommunikatör på Göteborgs Symfoniker (GSO), som är huvudman för musiklägret.

– Det här blir lite annorlunda, eftersom det inte bara är en musikvideo utan offentliga spelningar hela dagarna – öppet för alla att ta del av.

Under speldagarna 15 – 18 juni arrangeras i Göteborg för tredje året Side by Side by El Sistema, ett internationellt musikläger för ungdomar. Förra året lockade lägret 3.000 ungdomar från 16 länder. Och år 2021 – då Göteborg firar 400 år – är tanken att lägret ska samla 30.000 personer, ett slags musikens motsvarighet till Gothia Cup.

Volvo använder videon
Och redan nu finns en musikvideo som spelades in i början på maj.

– Den finns nu på Youtube och kommer också att skickas ut i Volvos internationella nätverk, ett sätt för Volvo att visa hur man kan bygga nya mötesrum på en buss med hjälp av musik, säger Jon Liinason.

– Det är ju inte alltid man pratar med sina medpassagerare på bussen eller spårvagnen, men här gör musiken att man får nåt att prata om och kan hitta varandra, säger Jon Liinason.

Skapat i Venezuela
Ett 60-tal av musiklägrets medlemmar i åldrarna 12 – 25 år kommer att medverka vid busskonserterna i juni, då en av 55:ans bussar kommer att förses med nya loggor och färger.

Allt ingår i Join the music movement, ett samarbete mellan ElectriCity, Side by side El sistema och Göteborgssymfonikerna (GSO). Från och med i år är symfonikerna huvudarrangör för Side by side by El Sistema i nära samverkan med Stiftelsen El Sistema Sverige.

El Sistema skapades 1975 av ekonomen och musikern José Antonio Abreu i Venezuela med visionen att genom musik skapa en positiv social förändring i barns liv. En av tusentals som gått i El Sistema är den världsberömde dirigenten Gustavo Dudamel, tidigare chefsdirigent för Göteborgssymfonikerna.

6EF6.jpg
Foto: Volvo