Andra Stället sjuder av idéer. Det är ungdomarna i KulturATOM, Göteborgs Stads ungdomssatsning i stadsdelarna Gunnared och Lärjedalen, som håller på att dra igång. Danslokalen målades i helgen, teaterlokalen och caféet står klara, multimedia-rummet öppnar om en vecka och om en månad kan hip-hop bandet Supreme Circle börja spela in demos i musikstudion.

Ungdomssatsningen vänder sig till ungdomar mellan 16 och 20 år. Göteborgs Stad har satsat 19 miljoner för att dra igång fritidsaktiviteter i fem stadsdelar och Gunnared är först ut. Tanken är att ungdomarna själva ska bestämma vad man kan göra.

I Gunnared och Lärjedalen har ungdomarna döpt satsningen till KulturATOM. Som namnet antyder har man en inriktning mot kultur inom musik, dans, IT och teater. Kulturen kan spänna över allt ifrån hip hop till Shakespeare, Picasso till graffiti eller varför inte poesi till IT.

Handplockade ungdomar

6BFA_2.jpgKulturATOM:s processledare Mia Olofsson ville skapa en bred grupp med ungdomar från olika stadsdelar och med olika intressen som skulle hjälpa till att dra igång satsningen. Utifrån de förutsättningarna har tio ungdomar handplockats från gymnasier, fritidsgårdar och Kulturskolan till en grupp som ungdomarna döpt till kärngruppen. Linda Åmand, 18, Kenneth Eriksson 20, Karwan Faraj 19 och Sammy Pålsson, 17 är några av ungdomarna som bildar kärngruppen.

– När jag blev tillfrågad kände jag att det var en bra idé, värd att satsa på, säger Linda Åmand.
– Först trodde jag att det bara var snack, sedan blev det allvar och det är jättekul att få vara med och påverka, säger Karwan Faraj.
– Det är jätteviktigt att ungdomarna känner sig delaktiga och får en medvetenhet om att det går att göra saker oavsett vilket kön eller etnicitet man har, säger Mia Olofsson.

Hon har en vision om att skapa ett kulturhus som är lika känt som Fryshuset i Stockholm. Mia har jobbat som både fritidsledare och dramapedagog, vilket hon ser som en fördel i det nya jobbet där hon behöver ha en helhetsbild över hela processen.

300 ungdomar deltar i KulturATOM

1E4A.jpgI Angereds centrum har Angeredsteatern en replokal som kallas Andra Stället. Huset kommer att bli en central mötesplats för ungdomskultur. Men KulturATOM jobbar inte bara centralt i Angereds centrum utan också lokalt ute på fritidsgårdar i till exempel Hammarkullen, Eriksbo och Gårdsten och engagerar totalt cirka 300 ungdomar.

Andra Stället byggs just nu om för att passa de nya ungdomsaktiviteterna. Multimediarummet är klart om en vecka. Där kommer allt informationsmaterial om KulturATOM att produceras. Linda Åmand kommer att skriva för den nya tidningen som ska startas. Det första projektet för IT-gruppen blir att bygga till webbsajten www.kulturatom.nu.

– I IT-gruppen kommer vi att jobba mycket med glocalizer för att planera möten och dela information. Tanken är att bygga en portal, öppen för medlemmar, säger Kenneth Eriksson.

Kenneth är intresserad av det mesta inom IT, men allra roligast är att få datorerna att fungera i ett nätverk, berättar han. Men videoredigering, programmering och bygga datorer är också intressant. För att inte tala om bildredigering, i helgen tog han naturfoton med den nya digitalkameran.

– Macro-funktionen fungerar kanon, man kan till och med se frömjölet på blommor, säger han entusiastiskt.

Rap och hip-hop i musikstudion

Karwan Faraj har mest engagerat sig i den nya musikstudion som är under uppbyggnad. Där har målats om, man har isolerat golvet och hängt upp speciella gardiner som också ska dämpa ljudet.

– Trumsetet ska byggas in i en låda med sand, så blir det bättre ljud vid inspelningen samtidigt som det dämpar, säger han.

Karwan har kontakt med fyra band som vill spela in demos i studion så fort den är klar. Han rappar själv i Supreme Circle och bandet kommer också att jobba mycket med det digitala mixerbordet i sommar.

– Jag vill hjälpa ungdomar att spela in demos och kontakta skivbolag, säger han.

4000_2.jpgKärngruppen beslutar om inköp

Kärngruppen ska i fortsättningen fungera som ett rådgivande och till viss del bestämmande organ i ungdomssatsningen KulturATOM. Gruppen träffas en gång i veckan och diskuterar framtiden, vilka arrangemang som ska genomföras och vilka inköp som ska göras. De ansvarar också för att sprida information om KulturATOM till andra ungdomar.

Sammanlagt åtta personer jobbar med KulturATOM på heltid, Mia Olofsson som processledare, två fritidsledare och fem aktivitetsledare med spetskompetens inom musik, IT, dans och teater. Aktivitetsledarna kommer att besöka fritidsgårdar och andra ställen där ungdomar träffas för att söka upp ungdomar som skulle vilja syssla med till exempel funk och stötta dem att dra igång klasser.

Man måste vara medlem i KulturATOM för att få tillgång till aktiviteterna i kulturhuset. Medlemskapet kostar tjugo kronor per år. Andra Stället är öppet vardagar mellan 17 till 22 och på helger. Under sommaren är det öppet på dagtid också. 20 av kommunens sommarjobbare kommer att arbeta för att sprida information om KulturATOM i sommar.