Mötesplats för unga. Hela Göteborg bakar. Det hade kanske kunnat vara namnet på den bakelsetävling som på lördag anordnas av Göteborgs ungdomsfullmäktige.– Vi vill skapa en mötesplats för unga, där vi i ungdomsfullmäktige står i centrum och kan marknadsföra oss, säger Rasmus Bjersing

– Och det är ett sätt för oss att visa att vi kan skapa en aktivitet som både unga och vuxna kan njuta av, fortsätter Rasmus Bjersing som är ungdomsfullmäktiges andre vice ordförande.

Göteborgs ungdomsfullmäktiges bakelsetävling, som pågår mellan 13 och 17 på lördag, äger rum på Kungstorget. Tävlingen är en del av Göteborgs Kulturkalas och är öppen för alla åldrar.

Aktivitet för alla
Deltagarna väljer ut ett antal ingredienser och har sedan fem minuter på sig att komponera en så vacker bakelse som möjligt. Vinnarna koras av en jury bestående av ungdomsfullmäktiges ledamöter samt vuxna experter och politiker.

– Vad man vinner är hemligt, jag kan i alla fall säga att det blir ett fint pris.

På förra årets kulturkalas anordnade ungdomsfullmäktige en 140 meter lång vattenrutschkana vid Näckrosdammen som var mycket populär. Att det i år i stället blev en baktävling beror enligt Rasmus Bjersing på att de ville att aktiviteten verkligen skulle vara tillgänglig för alla, inklusive exempelvis rörelsehindrade. För att alla ska kunna delta finns också ett brett utbud av ingredienser, som funkar också för exempelvis allergiker.

Driver ungas frågor
Rasmus Bjersing, som är 14 år och kommer från Majorna-Linné, är inne på sitt andra år i ungdomsfullmäktige. Han ser engagemanget som ett sätt att lyfta ungas röster i samhällsdebatten och ta upp frågor som är viktiga för unga, som exempelvis skolmat och kollektivtrafik.

– Vårt uppdrag är att representera de unga i samhället. Vi har en dialog med politikerna, och driver de frågor som stadens unga har rösta fram oss för att driva, säger han.

Vad som händer med bakelserna? Jo, de får så klart deltagarna äta upp.