Invigning tidigast i december. Ungdomens kulturhus i Majorna har blivit en dryg månad försenat. Grannar överklagade bygglovet av rädsla för att verksamheten kommer att föra med sig störande ljud på kvällar och helger. Länsstyrelsen har nu avslagit överklagandet, och bygget har startat.

Ungdomens kultur- och fritidshus kommer att byggas i Djurgårdsskolans gamla lokaler. Det vänder sig till barn och ungdomar i åldrarna 10 till 20 år i Majorna-Linné och Centrum. Bland annat är det tänkt att den fristående gymnastikbyggnaden ska kunna fungera som konsertlokal.

En bostadsrättsförening mittemot skolan överklagade bygglovet till länsstyrelsen.

– De var rädda att det skulle förekomma ljudstörningar, säger Anders Norgren på lokalförvaltningen.

– Men länsstyrelsen har avslagit, de ser det inte som ett argument för att överklaga så länge vi följer alla riktlinjer gällande ljud och akustik.

Provspelat och mätt
Lokalförvaltningen har gjort utredningar och mätt ljudnivåer och Anders Norgren intygar att man ligger under de riktvärden som finns för buller. Verksamheten har tillstånd att pågå fram till klockan 22 på kvällarna. Ljudnivån får lov att vara högre mitt på dagen än på kvällar och helger.

– Vi har ett regelverk att följa och det har vi gjort. Sedan gäller det att verksamheten följer sitt åtagande.

Ungdomens kultur- och fritidshus skulle vara klart att inviga i slutet av oktober, men nu blir det i stället i början av december.