Jubileumsfirande 15 april. Fängelset i Härlanda har varit en plats för skapande och kreativitet sedan 2003. Nu firar mötesplatsen 20 år med en heldag fylld av spelningar, filmvisningar och marknad. Punkrockbandet Division of Laura Lee – som spelade på premiären för 20 år sedan – återvänder till Stora scenen.

Patrik Nordgren, Gustaf Uicic och Jörgen Stål visar runt i Fängelset som firar 20 i år.

I Härlanda park – mellan 1907 och 1997 Härlanda fängelse – hittar du bland annat Kulturhuset Kåken och öppna förskolan. Går du längst bort i området hittar du en lång träbyggnad. Där har Fängelset haft sin hemvist i 20 år.

– Personalomsättningen är inte hög. Både jag och Patrik har varit med sedan vi drog igång för 20 år sedan, och det säger väl något om den här verksamheten. Vi har träffat så galet mycket människor som vill göra något, som har en idé. Det är helt fantastiskt, säger ungdomskonsulenten Jörgen Stål och pekar mot sin kollega Patrik Nordgren.

Riktar sig mot hela staden

Fängelset var först ett treårigt projekt riktat mot äldre ungdomar. Därefter blev det ett resursnämndsuppdrag och först i senaste omorganisationen blev verksamheten en del i Fritid Centrum.

– Men vi riktar oss mot hela staden, det ingår i vårt uppdrag. Alla är välkomna och vår målgrupp är ungdomar mellan 16 och 25 år, säger Patrik Nordgren och berättar att det som pågår på Fängelset är intressestyrt.

– Ungdomarna som besöker Fängelset har skapat verksamheten hos oss. Det händer nya saker hela tiden. För några år sedan tillkom till exempel en poddstudio. Vi har en grupp just nu som håller på med lasersvärdfäktning.

Skriver på ansvarskontrakt

Ungdomskonsulenterna visar runt i lokalerna. Gamingrum, inspelningsstudio, replokal ligger på rad. De som vill använda rummen bokar in sig när det passar – dygnet runt.

– Alla som vill vara här skriver på ett ansvarskontrakt och får ett eget nyckelkort. Huset lever fast vi i personalen inte är här, säger Jörgen Stål.

I ena hörnet av byggnaden finns Lilla kaféscenen, som används för mindre spelningar.

Affischen från premiären. Nu återvänder Division of Laura Lee.

– Det har varit band från hela världen här och spelat, säger Jörgen Stål.

Spelningar viktig del

I en korridor sitter några av de hundratals affischer för spelningar som genomförts på Fängelset. Just spelningarna är en viktig del i det som händer på Fängelset. I en byggnad en bit bort finns Stora scenen. Här får 230 personer plats i publiken vid spelningar. Gustaf Uicic arrangerar spelningar och är just nu timanställd på Fängelset.

– Det har varit helt fullt och kö kvar utanför på de fem senaste spelningarna. De riktar sig till alla åldrar, men vi har bara gratis entré för dem upp till 20 år. Här kan en 13-åring vara på samma konsert som en 55-åring, säger han.

Fortsätter firandet

På lördag 15 april firas de 20 åren med en fullspäckad dag. I Fängelsets kafé blir det marknad och uppträdanden mellan klockan 16–20. På Stora scenen blir det två filmvisningar: Christer Wahlberg – ”Du Är Alltid 20” och Truls Svenningsson – ”Kakafoni”.

Klockan 20 börjar insläppet för konsert på Stora scenen (biljett krävs). Division of Laura Lee gör sitt 26:e år som band och för 20 år sedan spelade de på Fängelsets premiär. Nu återvänder de.

– Det här blir en stor musikalisk dag, men sedan tänker vi att vi fortsätter firandet under året med teatergrupper och annat som ungdomarna vill göra, säger Jörgen Stål.

Några av alla affischer från spelningar i Fängelset genom åren.