Fullspäckat program. Det har gått tio år sedan Radar72 slog upp portarna för ungdomar mellan 16 och 20 år. Nu laddar man upp med ett rejält firande – på fredag 24 maj blir det bildutställningar från åren som gått, inspirationstal, debattstund och många lokala band på scen.

– Gamla och nya besökare kommer berätta vad Radar har betytt för dem, vi ska ha en het debattdiskussion om ungdomars situation idag, och det hela avslutas med en konsert på kvällen, säger Talar Kirkor, operativ ledare för evenemanget och fritidsassistent på Radar72 i Östra Göteborg.

År 2000 beslutade politikerna att göra en särskild satsning på ungdomar mellan 16 och 20 år, den så kallade Ungdomssatsningen. Kortedala var en av fem stadsdelar som fick ansvaret att starta fritidsverksamhet tillsammans med unga.

Ungdomar fixade huset
Talar Kirkor var själv med och planerade det 1300 kvadratmeter stora ungdomshuset i nordvästra Kviberg.

– Hela min tonårsuppväxt har jag tillbringat på Radar. Vi var ett 40-tal ungdomar från Kortedala, Bergsjön och Gamlestaden som fixade med huset, målade och bestämde möbler. Än idag är vi vänner, säger hon.

Radar72 är öppet för alla unga. Här kan de fika i caféet, spela tv-spel, biljard, pingis, lyssna på musik eller bara hänga med kompisar. Det finns också möjlighet att träna dans i danssalen eller spela i band.

Direktdemokrati genom Radarrådet
– Det är de unga som själva styr verksamheten genom Radarrådet. Där kan man ta upp idéer och förslag på aktiviteter, säger Talar Kirkor.

Fredagen den 24 maj firas 10-årsjubileet med en lång rad programpunkter. Flera olika organisationer finns på plats för att berätta om sina verksamheter för unga, bland andra Brandoffrens Anhöriga, BOA, Fryshuset och Projekt X.

Debattstund och konsertfinal
I debattstunden ”Tio år med ungdomssatsningen – och sen då?” möts opinionsbildare, experter och publik kring frågor som rör unga idag.

Kvällen avslutas med flera lokala artister på scen: skivaktuella duon Serengeti, Miss Relli från Amazon Crew, Maktskiftet, GAIN-sajnade Nitrodive, Diamond och T´n´T.