Livemusik av symfonikerna. Den 29 januari förvandlas Scandinavium till en bio i storformat. Det är den klassiska stumfilmen Metropolis som visas på en 22 meter bred bioduk i en salong med 4 000 platser. Föreställningen ges bara en gång och kompas live av Göteborgssymfonikerna.

Två gånger tidigare har liknande jättevisningar arrangerats i samband med Göteborgs filmfestival. Första tillfället handlade det om stumfilmen Pansarkryssaren Potemkin från 1925 och för två år sedan visades dokumentärfilmen Koyaanisqatsi med musik av Philip Glass.

Nu har turen kommit till Fritz Langs inflytelserika science fiction-film Metropolis. Ett drama som inspirerat allt från filmer som Blade Runner och Matrix till musikartister som Lady Gaga.

Huppertz originalmusik framförs
Filmversionen på Scandinavium är en form av ”director’s cut”. Scener som tidigare var försvunna har hittats på olika håll runt om i världen och finns nu åter med i filmen.

– Göteborgs jubileumstema för 2016 är kultur, så det känns fantastiskt att kunna inleda året så starkt med att visa den restaurerade och mest kompletta versionen av Metropolis sedan premiären 1928, säger Lotta Nibell, vd på Got Event som driver Scandinavium.

Visningen är ungefär två och en halv timme lång. Den är ett samarbete mellan Göteborgs filmfestival, Göteborgs symfoniker, Got Event och Göteborg & Co.

Musiken som symfonikerna framför är filmens originalmusik av Gottfried Huppertz.