Har stått vid Avenyn sen 1899. I över hundra år har han stått och blickat ner på förbipasserande från sin plats på Kungsportsavenyn. Nu har statyn av John Ericsson restaurerats och skiner med ny glans.

Bronsstatyn av uppfinnaren John Ericsson som står vid korsningen Kungsportsavenyn och Parkgatan har restaurerats från grunden. Tiden hade satt sina spår på statyn av Ingel Fallstedt från 1899. Nu har den rengjorts från smuts och beläggningar. Delar som lossnat eller gått sönder har återfunnit sin plats. Den passare som från början fanns i handen på John Ericsson och med tiden försvunnit, har ersatts av en ny.

‒ Det var ett av de mer kluriga momenten i restaureringen. Även lagningarna av örnen som sitter framför statyn var av lite mer känslig karaktär. Men arbetet har gått bra och vi är nöjda med slutresultatet, säger Johan Blomqvist, projektledare på park- och naturförvaltningen.

Det sista momentet i restaureringen har varit att foga om en del av granitpostamentet som rengjorts på annat håll. Nu är även det på plats och statyn av John Ericsson kan fortsätta att blicka ner från sin plats i förhoppningsvis 100 år till.