Mat, natur och kultur på öarna 7 och 8 juni. Aktörer inom turismen i södra och norra skärgården har startat ett nytt samarbete och bjuder nu in till en upplevelsehelg i Göteborgs skärgård. Häng med på krabb- och sälsafari, klappa får på Brännö eller tillaga egenfångad makrill på kajen vid Hönö Röd.

Göteborgs södra och norra skärgård har blivit en ny destination – Göteborgs skärgård. Det nya samarbetet mellan aktörer inom turismnäringen på de olika öarna presenterades för första gången på TUR-mässan i våras.

Helgen den 7-8 juni visar de olika öarna upp vad de har att erbjuda i evenemanget Upplev skärgården.

– Det blir massor med aktiviteter för alla åldrar. Alla utgår från något av tre teman – maten, kulturen och havet & naturen, säger Eva Bamberg, projektledare för Göteborgs skärgård.

N ykokta kräftor och fiskinspiration
När det gäller maten står förstås fisk och skaldjur i fokus.

– Det finns många trevliga restauranger och man kan köpa färsk fisk från fiskvagn och få smakprov på nykokta kräftor på Rörö, säger Eva Bamberg.

I Öckerö hamn blir det lite extra fiskinspiration med fiskebåtar, utbildning om fisk och provsmakning på temat Från hav till bord med Ilona Miglavs.

Naturupplevelserna sträcker sig från rofyllda vandringar på naturleder till äventyrlig akrobatik över vattenytan med flyboard.

Stöd att utveckla och marknadsföra
Projektet Göteborgs skärgård är ett samarbete mellan Västra Göteborg och Öckerö kommun med stöd av Göteborg & Co.

– Genom projektet får entreprenörerna möjlighet att utveckla utbudet av upplevelser och marknadsföra sina verksamheter och produkter, säger Eva Bamberg.

Redan idag har skärgården många nationella och internationella besökare, men målsättningen är att attrahera fler.

Går att boka online
– Internationella besökare måste kunna beställa paketlösningar på en hemsida, det har de inte kunnat göra tidigare, säger Eva Bamberg.

Satsningen innebär också att skärgården lever upp.

– Turistsäsongen förlängs och fler arbetstillfällen skapas, säger Eva Bamberg.

2CBE.jpg
Foto: Klas Eriksson