Porträtt på kända och okända. På lördag 12 maj invigs utställningen We have a dream på Göteborgs Stadsmuseum. I projektet medverkar några av världens mest inflytelserika personer såväl som ungdomar och vardagshjältar.

101A.jpg
We have a dream är en vandringsutställning som närmast kommer från Värmlands Museum och finns på Göteborgs Stadsmuseum fram till 14 oktober.

Projektet har hållit på i över ett decennium och utmynnat i både en bok och en utställning. Initiativtagarna Albert Wiking och Oscar Edlund har samlat röster från världens alla hörn, med syftet om att inspirera människor att gå mot strömmen och stå upp för sina värderingar.

90 porträtt
Boken innehåller 114 porträtt och intervjuer med aktivister, fredspristagare, artister, författare, politiker och okända ungdomar runt om i världen. Utställningen består av 90 av dessa. I vissa fall är texterna förkortade på utställningen. Men boken finns tillgänglig för den som vill läsa allt.

– Utställningen har väckt många samtal och många har även varit väldigt imponerade av att initiativtagarna lyckats få tag på de här stora personerna, säger Alex Snäckerström, programsamordnare på Stadsmuseet.

1632.jpg
Zara Larsson, Bianca Jagger, Dalai Lama, Malala Yousafzai, Nelson Mandela och Alek Wek är några av alla som porträtterats.

Lash spelar på invigningen
Invigningen är öppen för alla och börjar kl 12 lördag 12 maj. På invigningen blir det bland annat ett dialogsamtal med Albert Wiking och Oscar Edlund. Hiphopgruppen Lash kommer att spela på invigningsfesten och den samiske konstnären Anders Sunna inviger.

– Utställningen har ett brännande och aktuellt tema om att stå upp för människors rättigheter. Jag tror att den kommer locka många som annars känner att museet kanske inte är för dem. Det är många fina personer delaktiga i utställningen som man kan lära känna och hämta kraft ifrån, säger Alex Snäckerström.