Hitta 59 kontroller på öarna. Nu går det att upptäcka Göteborgs skärgård på ett nytt sätt. Aktiviteten som startar 1 juni heter Hitta ut och är en enklare form av orientering. “Det är ett roligt sätt för hela familjen att aktivera sig, som vi tror att både långväga besökare och göteborgare kommer att uppskatta”, säger Annelie Karlsson chef för besöksservice på Göteborg & Co.

Hitta Ut karta och app Foto: Svenska Orienteringsförbundet

Hitta ut har funnits i Göteborg i många år och nu går det även att upptäcka Göteborgs skärgård på detta sätt. 59 checkpoints (kontroller) har placerats ut på Björkö, Hönö, Brännö, Styrsö, Donsö och Vrångö. De går att hitta med en fysisk karta eller med appen Hitta ut.

Karta eller app

Kartan finns till exempel att hämta på turistbyrån i Göteborg, infopoints i skärgården och Öckerö kommunhus eller via hemsidan hittaut.nu. Appen är gratis att ladda ner. Vid varje checkpoint finns en kod som man registrerar och det finns chans att vinna priser.

– Att det är en aktivitet som både går att göra via en app och en tryckt karta gör det också intressant och tillgängligt för fler målgrupper. Kartan kommer dessutom finnas på engelska, säger Annelie Karlsson.

Startar 1 juni

Hitta ut i Göteborgs skärgård är ett samarbete mellan Göteborg-Majorna orienteringsklubb, Göteborg & Co, Öckerö kommun samt företag på skärgårdsöarna genom samverkansgruppen Göteborgs skärgård. De 59 kontrollerna är aktiva från 1 juni till 31 december 2021. Några är markerade med grönt och det betyder att de är lätta att nå. Andra är mer utmanande.

Hönö, Göteborgs norra skärgård. Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co