Med färgstarka masker i keramik vill konstnären Kari Hahne Lundström hylla världens 5.000 ursprungsbefolkningar i en ny utställning som öppnar på lördag i Frölunda kulturhus. Då invigningstalar Rosa Taikon och artister från Grönland, Kanada och Australien framträder med bland annat grönländsk maskdans och australisk diggeridoo.
Utställningen ”Áhkku – jag hyllar oss” vill Kari Hahne Lundström, som själv har samiska rötter, tillägna samerna och jordens urbefolkningar.
Áhkku betyder mormor på nordsamiska.
– Jag kopplar ihop min mormor som var en samisk helbrägdagörerska född i Nordkap med den sista överlevande schamanen Kiepja från den utrotade indianstammen Selknam i Eldslandet på Sydkap, säger konstnären Kari Hahne Lundström som till vardags arbetar som skol- och studentläkare i Göteborg.
Skildrar 50 olika folk
Med utgångspunkt i bilder som hon sökt upp i böcker har hon skapat masker i lera som hon sedan bränt och målat med akrylfärg.
– Jag vill visa att visa att det finns en stor kulturell mångfald, det finns många urbefolkningar som aldrig syns. Jag vill visa att vi finns!, säger Kari Hahne Lundström
Det tog Kari Hahne Lundström två och ett halvt år att skapa maskerna.
Från en ursprungsform, ett androgynt afrikanskt ansikte, har hon sedan lagt till, format om, lagt på och skurit bort lera för att få fram de olika folkens uttryck, ansiktsmålningar och tatueringar.
– Jag har skildrat ungefär 50 olika grupper med mina masker. Totalt finns det ungefär 5.000 olika urbefolkningar i världen, säger Kari Hahne Lundström.