Glängtan en hyllning till naturen. För kanske första gången någonsin på en svensk teaterscen används hologram som en del av handlingen. Backa Teaters barnföreställning Gläntgan, med urpremiär onsdag den 4 oktober, beskrivs som en poetisk och koreografiskt vacker pjäs om vetenskap.

Föreställningen är inspirerad av Peter Wohllebens Trädens hemliga liv från 2016, som skildrar hur träden samverkar, kommunicerar och tar hand om varandra.

– Regissören Lars-Eric Brossner läste boken och blev superfascinerad och tänkte att det här kan ju inte stämma. Men det gör det. Så det var det som inspirerades föreställningen, säger Hanna Johansson, pressansvarig på Backa Teater.

Manuset är en fri dramatisering inspirerad av boken, med text av Stefan Åkesson, musik av Lars-Eric Brossner och koreografi av Cecilia Milocco.

Först i Sverige?
– Skådespelarna, musikerna och dansarna har tillsammans med regissör och koreograf jobbat fram uttrycket i pjäsen. Dessutom har de holografiska delarna filmats och lagts in, vilket har varit en utmaning.

Hanna Johansson är nästan helt säker på att det är första gången tekniken används på en svensk teaterscen.

– Det är i alla fall definitivt första gången för Backa Teater. Och jag har letat men inte hittat något om hologram i en föreställning någon annanstans i Sverige.

Glängtan är rekommenderad från sju år och spelas på dagtid för skolklasser i årskurs 1-3. Lördagar och några vardagskvällar är även allmänheten välkommen.

13CC_3.jpg