Sen väntar Europaturné. Hur ser vi på de utstötta och missanpassade, idag och för 30 år sedan? The Misfits är en nyskriven pjäs av Mattias Andersson, med urpremiär på Backa Teater 9 april. Och efter Hisingen väntar turné i Europa.

Titeln The Misfits – De missanpassade – har ingen koppling till vare sig punkbandet eller storfilmen från 60-talet med samma namn.

Mattias Andersson, Backa Teaters konstnärlige ledare, står för både manus och regi. Sin vana trogen har han mixat egna ord, intervjumaterial och klassiska texter till en helt egen pjäs.

Bibeln och reklam
I The Misfits har Mattias Andersson bland annat inspirerats av Bibeln, nyhets- och reklamtexter, den argentinske författaren Julio Cortàzar och Dostojevskijs novellsamling Anteckningar från källarhålet.

Pjäsen involverar hela Backa Teaters ensemble, så 15 personer står på scen, varav två musiker. Och här gör två av Backa Teaters grundare comeback: Maria Hedborg och Ulf Dohlsten.

Repetitionerna har varit igång sedan början av februari och på lördag 9 april är det alltså urpremiär.

Skiftande bilder
Föreställningen startar i Backas egen historia och teaterns bild av de missanpassade från 1978 fram till idag.

– Jag vill utgå från Backa Teater och de sceniska bilder som har skapats här sen 1978, säger Mattias Andersson.

– Teaterns försök att ge kropp och röst åt utsatta ungdomar blir startpunkten för en föreställning om vår absoluta samtid och hur skiftande bilden av den missanpassade/den farliga/den utstötta är och har varit.

Pjäsen tar hjälp av litteratur, foton, nyhetsmedia och intervjuer för att visa hur bilderna av de utstötta har förändrats med åren, oavsett om det gäller frivilliga eller påtvingade utanförskap.

Ska ut på turné
The Misfits är ett internationellt samarbetsprojekt inom nätverket Prospero. Mattias Andersson har blivit utvald som en av åtta namnkunniga konstnärer, vilket innebär att pjäsen även kommer att spelas ute i Europa.

– Känslan i föreställningen kommer vara ett absolut samtida Göteborg och Europa, säger Mattias Andersson.

– Speciellt eftersom den också ska ut och turnera. Och det har väl sällan varit ett så mörkt tillstånd som nu i Europa med människor och grupper som stängs ute, även rent bokstavligt.