Strax före avspark i tisdagens derby mellan IFK Göteborg och ÖIS får publiken på Ullevi träffa framtidens föreningsledare. Då är hundra ungdomar på plan för att göra reklam för en ledar- och demokratiutbildning som genomförts på sex skolor runt om i Göteborg.

Intresset för att vara ledare inom föreningslivet är stort bland ungdomar i Göteborg.

”Vill lära sig något för livet”

Därför har idrotts- och föreningsförvaltningen tillsammans med Västsvenska idrottsförbundet, Skolutvecklingsenheten, Kulturförökarna och stadsdelsförvaltningarna tagit initiativ till en utbildning för elever i årskurs 7-9.

– Utbildningen är upplevelsebaserad med fokus på hur en grupp fungerar, vad en grupp kan uträtta och vad ett ledarskap kan betyda i sammanhanget, säger Rune Karlsson på Idrotts- och föreningsförvaltningen.

Konkreta övningar i teambuilding har varvats med föreläsningar, studiebesök och ett läger.

– Fritidsvaneundersökningen visar på ett ökande intresse för ledarskap bland ungdomar – och det vill vi ta vara på. Förmåga att leda anses som en viktig egenskap. De ungdomar som deltagit säger att de vill lära sig något för livet, säger Rune Karlsson.

Undervisning på ”Elevens val”

Projektet startade med ett rådslag där elever, lärare, rektorer, föreningskonsulenter samt ungdomar från föreningar deltog. På rådslaget planerades utbildningarna som genomförts på ”elevens fria val” -timmar. Ambitionen är att projektet ska fortsätta i någon form.

– Det viktigaste nu är att få in det inom skolans ramar. Föreningslivet och skolan har mycket att tillföra varandra, säger Rune Karlsson.