Snart kan det bli möjligt att sitta i rottingfåtöljen med filt i knät och en nyinköpt latte macchiato i handen, samtidigt som man tar del av politiska manifestationer. Åtminstone om man beger sig till Gustaf Adolfs torg, och om kommunstyrelsens beslut godkänns av fullmäktige.

”Här skall restaurangerna och fiken ligga!” kan alltså bli den nya devisen för Gustaf II Adolf när han pekar ner på det klassiska torget i centrala Göteborg.

Mötesplatsen med historiska anor att länge reserverats för flanering och politiska manifestationer, med en och annan marknad som tillfälligt avbrott, men nu kan det alltså vara dags att etablera uteserveringar runt den ljusgröna statyn.

Motionen kom från oppositionen och gillades så pass av kommunstyrelsen på onsdagens möte att det nu blir kommunfullmäktige som får fatta det slutgiltiga beslutet i början av november.

Byggnadsnämnden avgör utformning

Därefter blir det byggnadsnämnden som tillsammans med fastighetsägaren Higab som får utreda vidare hur de kulturhistoriska värdena kan samsas med restauranger och caféer, säsongsbetonade eller permanenta, på torget.

I sammanhanget har man bland annat att diskutera hur Rådhuset ska användas efter att tingsrätten flyttat till nya lokaler, och vilka möjligheter det finns att ha serveringar i anslutning till Börsen efter avklarad renovering.

6942.jpg

Foto: Klas Eriksson