3,5 kilometer runt Härlanda tjärn. Åtta hösttorsdagar – med start 9 september – är unga mellan 12 och 15 år välkomna till utmaningen Tjärnen runt i Härlanda. Det är Hälsoteket Örgryte-Härlanda och Kålltorps fritidsgård som vill hjälpa ungdomar, som inte är så fysiskt aktiva, att skapa nya vanor.

Johanna Rönnqvist.

Det är ungefär 3,5 kilometer runt Härlanda tjärn. En lagom och rimlig sträcka att ta sig runt för den som inte vanligtvis tränar eller rör sig speciellt mycket, tycker Johanna Rönnqvist, hälsoinformatör på Hälsoteket Örgryte-Härlanda.

Tillsammans med den legitimerade fysioterapeuten Annika Mörck och Jonas Nordström på Kålltorps fritidsgård kommer hon att stötta unga mellan 12 och 15 år, som vill bli mer fysisk aktiva, i utmaningen Tjärnen runt.

– Det ska kännas enkelt och välkomnande. Man behöver inte ha någon träningsvana eller ens tycka om och träna. Det enda som behövs är att ta sig dit. Sedan går eller joggar man runt. Vi peppar, och ingen lämnas själv sist, säger Johanna Rönnqvist.

Kommer ge effekt på hälsan

Målet är att gruppen tillsammans kan ha kul och att aktiviteten bidrar till mer rörelse i livet. Friskvårdssatsningen håller på under åtta veckor.

– Det är tillräckligt lång tid för att skaffa sig en ny vana. Gör man det varje vecka kommer det att ge en effekt på kondition och hälsa.

Det är första gången Hälsoteket Örgryte-Härlanda gör en liknande friskvårdssatsning som riktar sig mot ungdomar. Anledningen är att de sett av en ökad grad av stillasittande i spåren av pandemin.

– De som sitter still sitter still väldigt mycket. Klyftan till dem som är fysiskt aktiva har ökat. En anledning är distansstudier och att den naturliga rörelsen man får genom att ta sig till skolan försvann. Vi hör från våra samarbetspartners, som vårdgivare och kuratorer på högstadieskolorna, att elevers fysiska och psykiska hälsa har försämrats.

Samling vid Kålltorps fritidsgård

Johanna Rönnqvist lyfter fram att föräldrar och syskon också är välkomna att delta i utmaningen.

– Inaktivitet präglar ofta en hel familj. Det kan vara så att en förälder har fått recept på fysisk aktivitet, då är det här en jättebra aktivitet att göra tillsammans.

Samling sker vid Kålltorps fritidsgård torsdagar klockan 17. Den är öppen och det finns möjlighet att fylla på vatten och gå på toa.

– Efteråt samlas vi och snackar och det bjuds på frukt eller en sportbar.

Avslutas med grillkväll

Utmaningen Tjärnen runt är kostnadsfri. Ingen anmälan krävs och ungdomar från hela staden är välkomna att vara med.

– Vi hoppas att många dyker upp men vi vet också att det är en svår målgrupp att nå, säger Johanna Rönnqvist.

Torsdag 28 oktober avslutas utmaningen med en gemensam grillkväll. Då blir det också prisutdelning. Vid varje torsdags-tillfälle får den som genomför utmaningen ett emblem.

– Ju fler emblem man samlat desto finare pris får man, säger Johanna Rönnqvist.