Musik trots corona. Två finskspråkiga äldreboenden i Göteborg fick i veckan oväntat besök när Arja Saijonmaa bjöd på utomhuskonsert. ”Det var fullständig succé” säger enhetschefen Tia Edlund. Nu fortsätter Göteborgs Stads Speldags att sprida ljus i mörkret för stadens äldre med nära 65 utomhuskonserter och luciatåg.  

Det blir Lucia i även i år. Göteborgs Stads 55−åriga satsning på musik för äldre, Speldags, har dragit igång en tre veckor lång turné med utomhusspelningar under december. ”Jul i Kvarteret” består av Hvitfeldska gymnasiets musikklasser och en rad andra artister som kommer att spela och sjunga vid många av stadens äldreboenden, träffpunkter och särskilda boenden.

− Beroende på vad man kan och vill kommer det gå att njuta av musiken både från balkonger och utställda stolar med coronasäkert avstånd, säger Britt Ramsten dom är producent på Speldags & Sommarunderhållningen på Göteborgs Stads kulturförvaltning.

Artisterna kommer att framträda vid olika tillfällen och är Andra Generationen, Provinsialorkestern, Danskompaniet Spinn, Sångensemblen Amanda, Hanna Boquist−kör, Edo Bumba−ensemble och kören EKO

Inspelade konserter

Ända sedan Corona bröt ut har Speldags fått hitta nya lösningar för att nå ut med musik till de äldre. Förutom utomhuskonserter har även ett flertal artister fått spela in halvtimmeslånga konserter från Stora

Arja Saijonmaa skriver autografer efter konserten. Foto: Tia Edlund

teaterns scen. Sedan har länkar till konserterna skickats ut till äldreboenden och träffpunkter.

− Vi ordnar ju konserter för seniorer hela året runt även i vanliga fall, men nu känns det extra viktigt att nå ut med musik till vår publik, som är isolerade och ofta upplever stor ensamhet, säger Britt Ramsten.

Men hur gick det egentligen till när Arja Saijonmaa blev en av artisterna?  

− Jo, hon är en av dem som vi vände oss till för de inspelade konserterna på Stora teatern. Efteråt kom hon till oss och förklarade att hon väldigt gärna ville sjunga på några finskspråkiga äldreboenden och undrade om vi kunde ordna det, säger Britt Ramsten.

De kunde Speldags och tillsammans med en tekniker åkte Arja Saijonmaa till

till Landalahus och Glöstorpshöjdens äldreboende och bjöd på ett par bejublade konserter.

”En helt magisk kväll”

Tia Edlund är enhetschef på Glöstorpshöjdens äldreboende i Tuve:

− Det var en helt magisk kväll som vi fortfarande är höga efter. Arja skulle bara spela i 20−30 minuter men kunde inte slita sig. Det blev dubbel så lång konsert och hon höll nästan på att missa sitt tåg hem.

Tia Edlund berättar om marschaller, glitter i träden, stolar med coronasäkert avstånd, sjungande seniorer och sprittande ben. Det var en kylig kväll men publiken höll sig varm.

− Redan från första sången stod folk upp, gungade med och dansade. Vi i personalen hade visir och blev till och med uppbjuda till en och annan sväng om. När Arja sjöng O helga natt ekade hennes röst över taken och när hon till sist sjöng Högt över havet studsade hela gården.

Arja Saijonmaa avlutade sitt besök med att lämna över cd−skivor så nu kan Glöstorpshöjdens äldreboende när som helst minnas ett magiskt musikaliskt möte en ovanligt mörk december.

Klicka på bilden och hör när Arja sjunger. Filmklipp: Nestor del Castillo