En internationell utställning om judiskt liv och leverne i det forna Östeuropa invigs på Emigranternas Hus på onsdagen. Den har visats i flera europeiska storstäder, men aldrig tidigare i Sverige.

Utställningen består av 51 skärmar med fotografier och text om livet för den judiska befolkningen i öst under 1900-talet, en period som förknippas med förföljelser i flera länder, den nazityska förintelsen och ond bråd död.

– Det tas upp i den här utställningen också, men här ligger tonvikten på vardagslivet, ofta fyllt av svåra påfrestningar, säger Roger Bodin, verksamhetschef för Emigranternas hus.

Unga ska diskutera

Utställningen har producerats av Centropa i Wien, en icke-kommersiell verksamhet som samlar in och bevarar minnen från den judiska befolkningen i Central– och Östeuropa.

Den första visningen i Sverige är ett samarbete mellan Emigranternas Hus och Levande Historia i Göteborg samt Ungerns, Polens, Tjeckiens, Österrikes, Slovakiens och Sloveniens ambassader i Sverige.

Invigningstalet hålls av den ungerske ambassadören i Sverige. Sedan blir det paneldiskussion med några ungdomar från berörda länder. Ungdomarna har arbetat med insamling och dokumentation och kommer att ge sina reflektioner över utvecklingen i hemländerna.

Demokratin måste vårdas

– Det som visas på utställningen ger grund för reflektioner om vikten av tolerans och förståelse mellan olika grupper i ett samhälle och därmed också till företeelser vi möter i vårt eget mångkulturella Sverige idag, kommenterar Roger Bodin.

– Till exempel att frihet och demokrati inte är något självklart, inte ens i Sverige. Sådana värden måste vårdas och värnas varje dag.

Utställningen pågår till och med 15 januari.

Antisemitism i Polen skildras på Emigranternas hus [2008-11-17]
Ukrainsk överlevare berättar om Stalins bortglömda folkmord [2008-08-27]
Emigranternas hus bjuder på tidsresa [2006-09-08]
Emigranternas Hus invigt i Tullpackhuset [2004-08-26]