Kundkrets med stjärnglans Utställningen “Augusta Lundin - Sveriges första modehus” öppnar på Göteborgs stadsmuseum den 2 april. Hon förde det franska modet till Sverige och blev anlitad av Sveriges välklädda societet, en av dem var den göteborgska fashionistan Blanche Bonde.  “Det är en efterlängtad och exklusiv utställning, där mycket har adderats för Göteborgspubliken”, säger Carina Sjöholm, museichef.

Augusta Lundin, porträtt av Robert Lundberg. Foto: Per Myrehed/Thielska galleriet

Augusta Lundin (1840-1919) var en skånsk sömmerska som öppnade sin ateljé 1867 utan att låna en krona. Hennes kläder har burits av personer från både kungahuset och kulturvärlden.

– Augusta Lundin förde in franskt mode i Sverige och är än idag oöverträffad när det kommer till haute couture, säger Anna Bergman Jurell, scenograf och kostymtecknare, som curerat utställningen tillsammans med modejournalisten och författaren Lotta Lewenhaupt.

Först med det senaste

Utställningen som öppnar på Göteborgs stadsmuseum visar fler än 50 plagg från 1880-talet till 1930-talet. Där finns bland annat Selma Lagerlöfs 70-årsklänning och flera plagg som Blanche Bonde hade i sin garderob.

– Blanche Bonde var Göteborgs egna fashionista och första riktiga influencer. Det krävs mod för att vara först med det senaste, och hon var modig. På Stadsmuseet har vi tillägnat ett helt rum med plagg ur hennes spektakulära garderob signerade Augusta Lundin, säger Lotta Lewenhaupt.

En pionjär

“Augusta Lundin – Sveriges första modehus” visas i Göteborgs stadsmuseums Wilsonflygel.

– Efter vår älskade modeutställning “Göteborgs garderob” är det roligt att åter få bjuda publiken på historiskt mode och lyfta fram ännu fler plagg ur våra samlingar. Augusta Lundin som modeskapare är också högst intressant ur ett kulturhistoriskt perspektiv, som pionjär för tidigt kvinnligt entreprenörskap, säger Carina Sjöholm.

Utställningen invigs lördagen den  2 april klockan 13 och visas till och med den 3 september 2023.  Den är ett samarbete mellan Stadsmuseet, Thielska galleriet i Stockholm och Malmö museer där den tidigare visats.

Augusta Lundin, klänning 1904, Göteborgs stadsmuseum. Foto Kristin Lidell