Löparstjärnan Mustafa "Musse" Mohammed invigningstalar på lördag när utställningen Killar kommer tillbaka till Göteborg. Denna gång på Frölunda kulturhus. Under ett år har utställningen turnerat runt i landet, tusentals människor har sett den och ytterligare orter står på kö för att visa den.

– Det är så många som har sagt ”Äntligen!”, säger journalisten Annica Carlsson Bergdahl. Någonstans var det dags att titta på killar på ett annat sätt.

Utställningen bygger på hennes intervjuer med 74 västsvenska killar mellan 14 och 20 år. Och fotografen Jerker Anderssons bilder.

Här visar killarna en annan sida

– Killarna har fått berätta om hur de ser på vänskap, kärlek och jämställdjet. Och hur de mår. Sånt som killar sällan fåt uttala sig om annars. I media brukar de mest synas som förövare eller möjligtvis idrottsmän, säger Annica Carlsson Bergdahl.

7906_2.jpg
På varje ort som utställningen varit, har man också haft en omfattande programverksamhet. Det som är nytt sedan utställningen visades på Stadsmuseet 1997 är framför allt att just programverksamheten runt omkring är mer utvecklad. Under tiden som utställningen pågår blir det workshops med animerad film och dans.

Paneldebatter, där ungdomar diskuterar och deltar, med teman som; Manlighet och nya roller. Kärlek och sex. Hur får man se ut egentligen? En kväll är det kukkunskap med sjuksköterskan Stefan Lack. En genuspedagog kommer också att göras guidade visningar för skolor. Och mycket mer.

Ny bok släpps på vernissagen

Killar finns också som bok. Under vernissagen på Killar släpps också boken Brudar, baserad på material från boken Hundra procent tjejer, av Annica Carlsson Bergdahl och med nytagna fotografier av Jerker Andersson

Efter Frölunda kulturhus väntar ytterligare orter på att få visa utställningen. Den har inte legat på hyllan en dag sedan den ursprungliga visningen för ett och ett halvt år sedan. Framöver är den uppbokad fram till 2010.