Om saknaden efter asylsökande. Tysta vittnesmål på 500 brädor lades utanför Riksdagen i juni på Internationella flyktingdagen. Nu visas de för första gången i en utställning, Den stora saknaden, som öppnar på Frölunda kulturhus den 17 december.

Utställningen uppmärksammar alla som välkomnades att söka asyl i Sverige 2015, men många fick inte den trygghet och skydd de hoppats på. Det var långa väntetider, rättsosäkra beslut, åldersuppskrivningar och lagar som ändrades.

Tusentals har flytt vidare

Ungefär 163 000 personer ansökte om asyl. Många av dem kom efter att ha flytt kriget i Afghanistan och många av dem var minderåriga. Tusentals har i dag flytt vidare till andra länder i Europa. Nästan alla som utvisades till Afghanistan är på flykt igen. Några har dött efter att ha utvisats och andra har tagit sitt liv i Sverige.

Reducerade till siffror

Illustratören och författaren Marit Törnqvist har gjort utställningen. På de 500 brädorna kan man läsa minnestexter om dem som saknas. Texterna har hon fått av människor som gav de unga människorna ett hem i Sverige. Något som Marit Törnqvist vill lyfta är att politiker reducerade dessa människor till siffror.

Invigningsprogram

Utställningen invigs lördagen den 17 december klockan 13-16. Då medverkar Marit Törnqvist, Henry Ascher, barn- och ungdomsläkare, forskare i migration, hälsa samt mänskliga rättigheter vid Göteborgs universitet, och Tony Haddou och Annika Hirvonen, migrationspolitiska talespersoner. Två personer berättar om sin bräda och det visas också en kortfilm om installationen utanför Riksdagen av Jonas Embring.

Utställningen visas till den 22 januari 2023. Den 12 januari arrangeras en programkväll, Den stora saknaden, integration i motvind.