Foto: Maja Kristin Nylander

Hyllad vandringsutställning. Den 25 augusti landar vandringsutställningen ”Vi är romer” på Frölunda Kulturhus. Det är en mindre version av den prisade utställning som invigdes 2013 på Göteborgs stadsmuseum.

”Vi är romer” har sedan utställningen öppnades för fem år sedan visats runt i hela Sverige i olika versioner. Den har spridit kunskap och gett inblick i romers historia och liv. Nu har det blivit Frölunda Kulturhus tur att visa utställningen som öppnar den 25 augusti.

‒ Det är jätteroligt att den kommer tillbaka till Göteborg igen. Och till Frölunda Kulturhus som var bland de första att visa en utställning om romer för många år sedan när jag var ung, säger Bagir Kwiek vid Romano center i väst som är en av initiativtagarna.

Prisat samarbete
Utställningen berättar om hur det är att vara rom i Sverige idag. Den bygger på unik dokumentation där romer själv delar med sig av sina erfarenheter och ger en bild av människan bakom myten.

‒ Samarbetet mellan oss romer och Göteborgs Stad är första gången som vi varit med bidragit och påverkat hur vi skildras. Att utställningen fortfarande visas är ett bevis på hur bra det blir när man arbetar tillsammans.

År 2013 utsågs den till Årets utställning av Forum för utställare.

”Vi är romer” invigs på Frölunda Kulturhus lördagen den 25 augusti 13:00 med tal av Bagir Kwiek.

‒ Utställningen lever vidare. Genom att sprida kunskap är den ett verktyg mot antisemitism, säger han.