Sex stora "betongpuckar" - tre meter i diameter - signalerar några utvalda smultronställen i Göteborgs natur. På söndag 5 september invigs de så kallade naturspotarna, var och en med förklarande skyltar. Den kommande veckan presenterar Vårt Göteborg ett område varje dag.

De sex naturspotarna representerar varsin natur- eller landskapstyp och är tänkta att locka människor till ställen som är mindre kända än Slottsskogen eller Keillers park.

Som picknickbord och samlingsplats
– Göteborg har ju en mycket omväxlande natur och här vill vi lyfta fram alla dess skiftande karaktärer, säger landskapsarkitekt Johanna Petersson på Park- och naturförvaltningen.

25A.jpg
Hon och hennes kollegor har delvis utgått från sina egna favoriter, platser som de själva tycker om men som kanske inte upptäckts av så många ännu – såvida man inte bor i närheten.

– Genom att ”paketera” de här ställena – med skyltar, karta och de stora betongcirklarna – hoppas vi nå fram till nya besökare. Det blir en visualisering och en plattform där man kan sätta sig och ha picknick eller använda som samlingsplats för vidare vandringar, säger Johanna Petersson.

”Betong hör hemma i staden”
Att använda betonggrått mitt ute i naturen är noga genomtänkt.

6262.jpg
– Vi ville inte ha klassiska träbänkar eller andra naturmaterial utan något som bryter av och är lite avvikande. Därför valde vi betong, ett element som hör hemma i staden och som ser skulpturalt ut, berättar Johanna Petersson.

– Även skyltarna har en stadsmässig och modern utformning som avviker från det man normalt ser i naturområden.

Värda en resa från andra sidan stan
Att ”puckarna” fungerar bra som bänkar har hon redan konstaterat:

– Vi har sett att de används för picknick och barnkalas. Vi hoppas att de också ska bli samlingspunkter: ”Vi ses vid naturspoten…”
5F2C.jpg

Naturspotarna har skapats efter ett uppdrag från park- och naturnämnden om att locka fler besökare till Göteborgs natur och parker. Och även att inspirera till resor mellan stadsdelarna.

– Tanken är att de här platserna ska ge upplevelser som är värda en resa från andra sidan staden, så att Askimsborna kanske hittar till Vättlefjäll och Lövgärdesborna till Smithska udden.

Lodräta branter lockar många klättrare
Officiell invigning blir det alltså på söndag, vid den naturspot som kallas ”Ängsrum”, där Fjällbo ängars blomsterprakt möter mäktiga berg, miljoner år gamla.

– Utbybergens lodräta branter lockar klättrare från hela Europa, så vi tänkte erbjuda prova på-klättring vid invigningen, berättar Johanna Petersson.

Mellan klockan 11 och 13 blir det invigningstal, växtvandring med guider och musik- och dansunderhållning.

Fotnot:
Klättringen vid Fjällbo ängar gäller ”först till kvarn” och barn under 18 måste ha med sig förälder

5E9A_2.jpg
Smithska udden där bergen möter havet.

3727