Föreningen Vägen in har digitala studiecirklar för att bryta den sociala isoleringen under covid-19-pandemin. Shefa Haciyeva lär ut svenska till alla som vill lära sig.

Bryter social isolering digitalt. Föreningen Vägen in arbetar aktivt med att informera sina drygt 300 medlemmarna för att minska smittspridningen och har startat digitala studiecirklar. “Vi gör vad vi kan, vi ska inte bryta kontakten med våra medlemmar”, säger Makbule Demirtas, verksamhetsansvarig.

Den ideella social- och kulturföreningen Vägen in tog tidigt covid-19-pandemin på allvar. Redan i slutet av februari och början av mars började de uppmana medlemmarna att tvätta händerna noggrant och köpte också in tvål.

– Vi bestämde att vi inte skulle kramas, kvinnorna som kommer vill gärna göra det. Vi sade åt våra äldre volontärer att inte komma för vi ville inte att de skulle bli smittade, säger Makbule Demirtas, verksamhetsansvarig.

Informerar om covid-19

Engagemanget har fortsatt sedan dess. De dagliga studiecirklarna och övriga aktiviteter inomhus har tagit en paus. I stället fokuserar föreningen på att informera medlemmarna om covid-19-pandemin.

– Vi har tät kontakt med stadsdelsförvaltningarna i Lundby och Västra Hisingen. Vi får information från dem som vi sprider vidare till våra medlemmar. Vi informerar på ett 20-tal språk.

Håller kontakten

Makbule Demirtas berättar att Vägen in är en omtyckt förening och att det är viktig att hålla kontakten med medlemmarna även om de inte kan ses just nu.

– Informationen är ett sätt att hålla kontakten, men också ett sätt för medlemmarna att känna sig mindre ensamma. Vi ringer, skickar sms och skriftlig information på meddelandeappen Whatsapp.

Jobbar digitalt

Föreningen har gått över till att jobba mer digitalt och ett inslag i det är digitala studiecirklar. Planering pågår också för att kunna träffas utomhus i mindre grupper i sommar.

– För att ha kul och för att bryta isoleringen, säger Makbule Demirtas.