Mycket hjälp att få. Läs smart och digitalt ger drop in-besökare hjälp med allt från hur du lånar e-böcker till användandet av appar, sociala medier och ny teknik.

På plan 1 i Stadsbiblioteket finns flera av bibliotekarierna tillgängliga i ett av de stora grupprummen. Och det är många som kommer till drop in-verksamheten Läs smart och digitalt mellan klockan 10.00 och 12.00 varje tisdag.

– Det är väldigt roligt att möta alla som kommer för att ställa frågor. Vi har hållit på sedan 2014 och det är uppskattat bland våra besökare, säger Rebecca Odin Ekström, som är bibliotekarie på Stadsbiblioteket och en av de ansvariga för Läs smart och digitalt.

Utanför digitala samhället
Alla som vill är välkomna och det behövs ingen föranmälan.

– Vi är tillgängliga och svarar på alla de individuella frågor som kan tänkas finnas. Ofta är det personer som känner sig utanför det digitala samhället, som vill ha stöttning. Folk kommer och ställer alla möjliga frågor om surfplattor, appar, sociala medier, källkritik och en hel del annat.

Vilka är de vanligaste frågorna?
– Många vill komma igång med att låna e-böcker, men vet inte exakt hur det fungerar. Andra vill läsa e-tidskrifter genom tjänsten PressReader, och då hjälper vi till med det. Många frågar om vår nya biblioteksapp också. Ja, det är alla tänkbara frågor.

En nyhet för i år är en satsning på ”data detox”.

– Det handlar om diskussioner om digital säkerhet och integritet, och vi ger tips och råd om saker som källkritik och annat som är angeläget. Vi har ett stort innehåll som man kan ta del av.

Uppskattad ny app
En annan nyhet är biblioteksappen med det passande namnet Biblioteket. Den går att ladda ner både för iPhone och Android, och den finns där appar finns.

– Appen gäller för alla folkbiblioteken i Göteborg och du kan sköta dina lån, beställa böcker, söka efter böcker och all annan media i våra bibliotek. Du kommer åt allt du behöver där.

Det finns också länk till Stadsbibliotekets blogg med boktips och kalendarium för alla stadens bibliotek, och möjlighet att chatta direkt med en bibliotekarie. För att kunna se dina lån och reservera böcker krävs att du loggar in med ditt bibliotekskort. Dessutom finns quiz och en funktion för Stadsbiblioteket där du kan gå en guidad visning genom appen.

– Efterfrågan på våra vanliga guidade turer, som vi bibliotekarier gör, är väldigt stor och där blir appen ett väldigt viktigt komplement.