I mer än ett år har Stadsmuseet tillsammans uppmärksammat de hemlösas situation. Den här veckan är det sista chansen att se utställningen Hem och hemlöshet 2007/08. På lördag blir det stor avslutning.

När utställningen stänger på söndag har den pågått i 13 månader. Visningar har genomförts varje lördag och utöver det har 70 beställda visningar arrangerats.

”Har skapat uppmärksamhet kring problemen”

2F84.jpg
– Det har varit ett stort intresse. Vi har inga besökssiffror för den enskilda utställningen, men den har varit välbesökt. Den har också skapat uppmärksamhet kring problemen och det har skrivits mer än vanligt om dem, säger Karsten Bjergfelt, nöjd projektledare på Stadsmuseet.

En av höjdpunkterna under den tid utställning pågått var enligt Bjergfelt Kulturnatta. Då firade Faktum sitt femårsjubileum på museet och arrangemanget lockade runt 6.000 besökare.

Under avslutningen på lördag bjuder Räddningsmissionen på lussekatter och kaffe. Thor Rutgersson visar sitt bildspel Ung och hemlös: Mötet med Katrin. Och den som är sugen på att arbeta ideellt kan passa på att anmäla sig som volontär.

Kanske fortsätter i Stockholm

Vidare visar Faktum en fotoutställning, Stadsmissionen arrangerar second hand-försäljning och Frälsningsarmén häller som vanligt grytan kokande. Alla organisationerna har också varit med och arrangerat utställningen.

1BEE.jpg
För den som är intresserad, men inte kan komma på lördag finns chansen att gå på en lunchvisning under finalveckan. Tisdag, torsdag och fredag ordnas sådana.

Men helt död kommer antagligen inte utställningen att vara ens efter att dörrarna stängts på söndag. Det pågår nämligen förhandlingar om att visa den på Stockholms stadsmuseum om ungefär ett år.

Kan leda till nytt projekt

Dessutom ska Karsten Bjergfelt anmäla den till den rikstäckande tävlingen Årets utställning som arrangeras av Forum för utställare. Och de upparbetade kontakterna med hjälporganisationerna och Faktum kanske leder till något nytt projekt.

– Det har varit ett fint samarbete som jag tror kommer att leva vidare i någon form, säger Karsten Bjergfelt.